Racing Genk verovert titel van België

Voetbalclub Racing Genk heeft gisteren voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de Belgische landstitel veroverd. De ploeg van trainer Sef Vergoossen speelde met 0-0 gelijk tegen Westerlo en profiteerde van de nederlaag van Club Brugge (5-3) bij Sint Truiden.

Met nog één speelronde te gaan heeft Genk nu vier punten voorsprong op Brugge. Beide ploegen zijn verzekerd van de voorronde van de Champions League. Anderlecht plaatste zich net als Excelsior Moeskroen voor het UEFA-Cuptoernooi.

Vergoossen noemde het kampioenschap terecht: ,,De cijfers zeggen veel. We maken de meeste goals en verliezen slechts twee keer.'' Na het laatste fluitsignaal bestormden de vierduizend Genk-fans het veld. Gelijktijdig begon in Genk een groots volksfeest. Ongeveer twintigduizend supporters hadden de wedstrijd op een groot beeldscherm gevolgd. Na het gelijkspel tegen Westerlo vielen vele fans van de fusieclub elkaar huilend van vreugde in de armen.

Borussia Dortmund kan een aanvankelijk verloren gewaand seizoen in vier dagen uiterst succesvol maken. Als de ploeg van trainer Sammer zaterdag wint van Werder Bremen is het kampioenschap van Duitsland een feit.

Dortmund dankt het plotselinge uitzicht op de landstitel aan de tweede achtereenvolgende misstap van Bayer Leverkusen. Een week na de thuisnederlaag tegen Werder Bremen ging de ploeg nu onderuit bij het laaggeklasseerde 1. FC Nürnberg (1-0). Leverkusen heeft een wedstrijd voor het einde van de competitie een punt minder dan Dortmund. De tegenstander van Feyenoord op 8 mei in De Kuip versloeg Hamburger SV in een hectische wedstrijd (3-4). Ook Bayern München mag nog dromen over de titel. De regerend kampioen versloeg VfL Wolfsburg dankzij een eigen doelpunt van Biliskov met 1-0 en heeft twee punten minder dan koploper Dortmund.

Valencia heeft in de strijd om de Spaanse titel ruim afstand genomen van de enig overgebleven concurrent Real Madrid. De koploper kwam tegen Espanyol na een half uur op achterstand door een treffer van Tamudo. Drie minuten na de openingstreffer verloor Valencia Carboni met een rode kaart. Baraja voorkwam met doelpunten in de 68ste en 79ste minuut dat zijn ploeg een misstap maakte.

Real Madrid ging daarentegen hard onderuit tegen Real Sociedad. De club uit San Sebastian won met 3-0 door treffers van Kovacevic uit een strafschop, Khokhlov en De Paula. Real Sociedad, met de Nederlander Westerveld in het doel, nam door de zege afstand van de onderste plaatsen van de ranglijst.

Nummer drie Deportivo la Coruña haakte af in de strijd om de titel door twee punten in eigen stadion te verspelen tegen Malaga: 2-2. Atlético Madrid keert na een afwezigheid van twee jaar terug in de hoogste afdeling van het Spaanse voetbal.

In Italië maakten de drie titelkandidaten op de één na laatste speeldag geen misstap. Zowel Inter, Juventus als AS Roma wist eenvoudig te winnen. Inter Milaan won met 3-1 van Piacenza en kwam daarmee op een puntentotaal van 69. Juventus heeft na een 5-0 zege op Brescia één punt minder. AS Roma was met 5-0 te sterk voor Chievo Verona en is met 67 punten ook nog kansrijk.

In de laatste speelronde hebben de drie formaties een uitwedstrijd voor de boeg. Internazionale stuit op het sterke Lazio Roma, Juventus gaat op bezoek bij Udinese en AS Roma reist naar Turijn voor een ontmoeting met Torino. Wanneer Inter bij Lazio wint, viert de club uit Milaan voor het eerst sinds dertien jaar de scudetto.