Raad wil leeftijd kiesrecht verlagen naar 16

De Nationale Jeugdraad wil jongeren laten kiezen of de stemgerechtigde leeftijd omlaag moet naar 16 jaar. GroenLinks, D66 en de PvdA zijn daar al voor. De Nationale Jeugdraad wil dat er na de verkiezingen een referendum onder jongeren wordt gehouden waarvan de uitkomsten bindend zijn.

Het voorstel voor het referendum is vandaag onderwerp van discussie tijdens een `verkiezingsjeugddebat' in Utrecht. Organisator de Nationale Jeugdraad heeft door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) onderzoek laten doen naar de mogelijkheid om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen. Volgens Joost de Bruin, voorzitter van de Nationale Jeugdraad, hoeft alleen de grondwet te worden aangepast. ,,Verder is er niks tegen.'

Jongeren krijgen vanaf hun zestiende de plicht belasting te betalen. Ook is zestien de leeftijd waarop het brommerrijbewijs kan worden gehaald en die van beschikking over euthanasie. ,,Het is dus niet zomaar een leeftijd', aldus De Bruin.

Tégen verlaging van de kiesgerechtigde leeftijd geldt, dat jongeren niet genoeg interesse zouden hebben voor politiek, nog te weinig betrokken bij de samenleving en nog te beïnvloedbaar zijn op jonge leeftijd, aldus de Jeugdraad. Maar volgens de raad kan het verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd juist betrokkenheid verhogen. De beïnvloedbaarheid van jongeren zou via scholen kunnen worden gecontroleerd. ,,Nu kun je jongeren op universiteiten en hogescholen vanaf achttien jaar niet meer bereiken met verplichte vakken. Op hun zestiende nog wel', aldus De Bruin.

GroenLinks vindt het niet meer dan logisch dat ,,jongeren die belasting moeten betalen, ook door de politiek serieus worden genomen', aldus Kamerlid Femke Halsema. Ook de PvdA vindt het ,,zeker de moeite van het overwegen waard', zegt Peter Rehwinkel. D66 vindt dat als de wet zaken voor zestienjarigen regelt, deze ook moeten kunnen bepalen ,,wie namens hen in de Tweede Kamer zit', aldus een woordvoerder. De SP is er niet tegen, ,,maar wil nog wachten tot er meer aandacht in het onderwijs aan politiek wordt gegeven. Dan kun je daarna misschien besluiten de stemgerechtigde leeftijd te verlagen.' Het CDA is tegen. ,,Een mens is volwassen vanaf 18 jaar', zegt een partijwoordvoerder. ,,Zo staat het in het burgerlijk wetboek.'