Peper hoogleraar op Nyenrode

Prof. dr. Bram Peper (62) is per 1 mei benoemd tot hoogleraar public management aan de Universiteit Nyenrode in Breukelen. De PvdA'er Peper, oud-burgemeester van Rotterdam en van 1998 tot begin 2000 minister van Binnenlandse Zaken, gaat op deeltijdbasis aan de slag. Hoe groot zijn aanstelling wordt, is nog niet bekend.

Public management is volgens een woordvoerder van Nyenrode een nieuwe leerstoel. ,,Onze universiteit heeft geconstateerd dat zij een grote behoefte heeft aan een expert op het gebied van openbaar bestuur. Peper is op dit gebied gepokt en gemazeld.''

Het is de bedoeling dat Peper zich, naast het geven van colleges, gaat bezighouden met het doen van onderzoek. De woordvoerder van Nyenrode zegt dat de praktijk zal moeten uitwijzen hoeveel dagen per week Peper daadwerkelijk aan zijn nieuwe baan kwijt zal zijn.

Volgens Universiteit Nyenrode gaf Peper als bestuurder in regelmatige publicaties blijk van zijn visie op bijvoorbeeld sociale vernieuwing, revitalisering en regionale samenwerking. Zijn opvattingen over bestuurlijke vernieuwing, veiligheid en het openbaar bestuur zijn, aldus Nyenrode, óók opinievormend geweest.

Nyenrode wijst ook op de rol die Peper in Europa heeft gespeeld. De universiteit meldt dat ,,zijn betrokkenheid bij het comité van de Regio's en presidentschap van Eurocities een verbreding en internationale component aan zijn ervaring geven''.

Peper, wiens echtgenote Neelie Kroes tot 2000 president was van Universiteit Nyenrode, is sinds 1966 (vanaf 1971 als hoogleraar) werkzaam geweest aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Als hoogleraar was zijn vakgebied eerst beleidssociologie, later economische sociologie en sociaal-economisch beleid. Na zijn wetenschappelijke carrière was Peper onder meer bestuurslid van de Partij van de Arbeid (1972-1983) en lid van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Van 1972 tot 1988 was hij burgemeester van Rotterdam. Twee jaar geleden vertrok hij als minister in het kabinet-Kok, nadat hij ernstige problemen kreeg over zijn declaratiegedrag in de periode dat hij burgemeester van de Maasstad was.