Op naar Waddenkabinet

Na de zorg is ook de Waddenzee een verkiezingsonderwerp geworden waarop de PvdA toenadering zoekt tot het CDA. Dat bleek vanmorgen in het Radio 1-programma De Ochtenden, waar PvdA-leider Melkert de toekomst van het natuurgebied ,,van het grootste belang' noemde voor de ,,kabinetskeuze'.

Van het `Waddenkabinet' zou behalve PvdA en CDA ook GroenLinks deel kunnen uitmaken. Volgens Melkert hebben deze drie partijen elkaar de laatste tijd gevonden in debatten in de Tweede Kamer over de Waddenzee. Zij vinden gedrieën dat er niet langer naar gas geboord moet worden en dat militaire oefeningen en kokkelvisserij de natuur op de Wadden geen schade mogen toebrengen. Met de VVD, dat sommige gasboringen niet schadelijk acht, is dat volgens Melkert moeilijker te regelen.

Vorige week maakte Melkert met CDA-leider Balkenende al een `werkafspraak' om hun uiteenlopende ideeën over de vernieuwing van het zorgstelsel te bespreken. GroenLinks-leider Rosenmöller, die al langer pleit voor een centrum-linkse coalitie, vroeg zich vanmorgen af of ,,vanzelfsprekende dingen' als de bescherming van de Waddenzee bij regeerakkoord moeten worden geregeld.