Nog dag uitstel VN-missie naar Jenin

De VN-Veiligheidsraad heeft secretaris-generaal Kofi Annan gisteren nog één dag de tijd gegeven om het met Israël eens te worden over de VN-missie naar Jenin.

Onduidelijk is wat er gebeurt als het Israëlische kabinet nog meer uitstel wil of de missie afwijst. Ondersecretaris-generaal Kieran Prendergast zou hebben gezegd dat het team ook zonder Israëls toestemming naar Jenin zal gaan.

Het team moet duidelijkheid verschaffen over de gebeurtenissen in het Palestijnse vluchtelingenkamp, waar volgens de Palestijnen eerder deze maand een bloedbad is aangericht tijdens

de Israëlische militaire operatie tegen Palestijnse terreur. Aanvankelijk zou de missie zaterdag aankomen.

Volgens berichten in de Israëlische pers zou Sharon met de vrijlating van de Palestijnse leider Yasser Arafat hebben ingestemd nadat president Bush had laten doorschemeren dat de VS Israël zullen steunen met betrekking tot het sturen van de VN-missie.

Onder Amerikaanse druk liet Sharon ook zijn eis vallen dat Arafat alleen zijn vrijheid kon herwinnen indien hij de moordenaars van minister Rehavam Ze'evi, die zich in Arafat's omsingelde hoofdkwartier bevinden, aan Israël zou uitleveren.

Sharon wist zijn ministers ervan te overtuigen een Amerikaans compromis te aanvaarden. Dat bepaalt dat deze Palestijnen onder toezicht van Amerikaanse en Britse waarnemers hun straf in Palestijns gebied zullen uitzitten. De vier Palestijnen worden vandaag overgebracht naar een gevangenis in Jericho, zo meldden Palestijnse bronnen vanochtend.

Ondertussen eist Arafat dat de opheffing van de omsingeling van zijn hoofdkwartier wordt gekoppeld aan de beëindiging van het Israëlische beleg van de Geboortekerk in Bethlehem, waar zich volgens Israël gewapende Palestijnse strijders ophouden.

Palestijnse bronnen kondigden vanochtend aan dat vijftien burgers, voornamelijk kerkelijke leiders, vandaag de kerk zullen verlaten. De kerk werd 26 dagen geleden door Israël leger belegerd.