Niemand gelooft nog in trilogie van PSV

Door een eenvoudige 3-0 zege op Sparta heeft PSV zich verzekerd van de tweede plaats op de ranglijst en een plek in de Champions League van volgend seizoen. In theorie kunnen de Eindhovenaren zelfs nog voor de derde keer op rij landskampioen worden, maar in de lichtstad gelooft vrijwel niemand meer in de voltooiing van de trilogie.

Slechts als Ajax verliest in de uitwedstrijd van volgende week tegen middenmoter NEC, kan PSV zich tot kampioen laten kronen. Dan moet de titelhouder wél winnen bij het laag geklasseerde De Graafschap, dat nog strijdt om de nacompetitie te ontlopen. Na de uitschakeling in het bekertoernooi en de UEFA-cup overheerste opluchting over de directe kwalificatie voor het financieel lucratieve kampioenenbal. ,,Voor elke topclub is het van groot belang om aanwezig te zijn in de Champions League'', vond trainer Gerets van PSV. ,,Kwalificatieduels voor dat toernooi zijn niet onoverkomelijk, maar toch vermijd ik ze liever.'' Ook clubtopscorer Jan Vennegoor of Hesselink (22 goals), die als invaller doel trof tegen Sparta, was blij met de nuttige zege op de Rotterdammers. ,,Als voetballer is het prachtig om in de Champions League te kunnen spelen. We hebben een seizoen met pieken en dalen achter de rug, dan is dit succesje mooi meegenomen. Al is het nóg leuker om kampioen te worden. Of ik denk dat Ajax een misstap begaat in Nijmegen? Die kans lijkt me klein.''

De clubleiding van PSV kan zich nu bezig gaan houden met het versterken van het elftal. Na de komst van doelman Ten Rouwelaar (Emmen), Robben (FC Groningen), Lamey (RKC) en Smit (nog één jaar verhuurd aan De Graafschap), heeft de club interesse in een aantal andere spelers. Op het verlanglijstje van voorzitter Van Raaij prijken het talent Hoogstrate (FC Groningen) en de Vitesse-speler Van der Schaaf prominent bovenaan. Bovendien wil PSV nog een routinier aan de selectie toevoegen. Het begeerde trio Hofland, Van Bommel en Kezman lijkt in Eindhoven te blijven, mede door de financiële problemen waar veel buitenlandse topclubs mee kampen. Tot dusver meldde alleen het Italiaanse Lazio Roma zich voor Van Bommel.

De aanvoerder van PSV wist in het eerste half uur van het duel tegen Sparta overigens de meeste schijnwerpers op zich gericht. Van Bommel ondernam in die fase verwoede pogingen een doelpunt te maken. In een persoonlijk gesprek had trainer Gerets kritische kanttekeningen geplaatst bij de improductiviteit van de middenvelder, die vorige week tegen Willem II zijn doelpuntentotaal op de schamele score van drie treffers bracht. Tegen Sparta miste Van Bommel in de beginfase vier mogelijkheden. Vlak voor rust zag hij de voor de geblesseerd geraakte Bruggink ingevallen Vennegoor of Hesselink de score openen. De aanvaller was weer eens gepasseerd door Gerets, maar haalde met een harde kopbal zijn gram. Op slag van rust scoorde Van Bommel uit een vrije trap: 2-0. Zes minuten na de pauze mondde een mooie combinatie tussen Kezman en Rommedahl uit in een prachtige hakbal van Ramzi: 3-0.

Het verzet van Sparta was op dat moment allang gebroken. De ploeg speelde in een verdedigende 5-3-2 opstelling en miste vele spelers door blessures. Daardoor moesten de 17-jarigen Eli en Rimkus in de basis beginnen. Sparta is al veroordeeld tot de nacompetitie, en toonde tegen PSV aan het niveau van de eerste divisie nauwelijks te ontstijgen.

Op sportief gebied heeft trainer Rijkaard Sparta geen nieuwe impulsen kunnen geven. Ook onder zijn leiding bleef de ploeg een degradatiekandidaat. Rijkaard blonk tot dusver bepaald niet uit in vindingrijkheid. De spelers die hij aantrok, konden niet of nauwelijks mee op eredivisieniveau. Iedere wedstrijd opnieuw wisselde Rijkaard van samenstelling en tactisch concept. Vorige week, gedurende de met 1-0 verloren thuiswedstrijd tegen Vitesse, verving hij in de rust doelman Vandenbussche voor Kros. Een paar duels daarvoor wisselde Rijkaard Kros nog na een grote blunder. Ook zette Rijkaard, midden in de strijd tegen degradatie, zes ervaren krachten buiten de selectie. Na een paar weken mochten ze toch weer meetrainen en werd een aantal van hen gewoon weer opgesteld. Overigens won Sparta na de winterstop niet meer en scoort de ploeg nu al twee maanden geen doelpunten.

Daar waar Rijkaard opvallend veel krediet heeft bij het grootste gedeelte van de pers, werd een trainer als Vloet van FC Den Bosch vrijwel meteen na zijn aantreden verketterd vanwege zijn defensieve speelwijze. Niettemin heeft FC Den Bosch, met een selectie die niet zoveel beter is dan die van Sparta, tien punten meer dan de Rotterdammers. Sparta is de minst scorende ploeg van de eredivisie en kreeg bovendien de meeste treffers tegen. Het valt nog te bezien of Rijkaard zijn eerdere belofte om bij Sparta te blijven, niet intrekt. Als clubtrainer heeft de voormalige bondscoach in ieder geval nog geen aansprekende prestaties behaald.

PSV

3

Sparta

0

Ruststand 2-0. 30. Vennegoor of Hesselink 1-0, 45. Van Bommel 2-0, 52. Ramzi 3-0. Schds: Braamhaar. Tsch: 33.000. Gele kaart: Bouchiba (Sparta).