N-Korea wil dat Clinton bemiddelt

Noord-Korea heeft de voormalige Amerikaanse president Clinton gevraagd te bemiddelen in de gespannen situatie met de VS die bestaat sinds het aantreden van president George W. Bush. Die veroordeelde Noord-Korea eerder dit jaar als lid van een `As van het Kwaad'.

Dat heeft het Britse persbureau Reuters vandaag op basis van anonieme regeringsbronnen in Pyongyang bericht. Het is onduidelijk wanneer de uitnodiging van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il is uitgegaan, noch wat de reactie van Bush op het voorstel is.

,,Het plan van de Geliefde Leider Kim Jong-il is dat Clinton een einde maakt aan de retoriek'', aldus de Noord-Koreaanse functionaris. Bush heeft meermalen gezegd geen vertrouwen te hebben in de Noord-Koreaanse leider. Noord-Korea heeft gereageerd met grote scheldkanonnades aan het adres van de VS. Het heeft grote schade toegebracht aan de toenaderingspogingen tot het noorden van de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung.

Tijdens zijn presidentschap gaf Clinton juist steun aan het ontspanningsbeleid van Zuid-Korea en bereikte hij een grote verbetering van de relaties met het noorden. Aan het einde van zijn laatste termijn stonden de twee landen op het punt overeenstemming te bereiken over een akkoord aangaande Noord-Korea's ballistische raketten. Het aantreden van

Bush maakte een einde aan dit overleg.

De hoop van Noord-Korea is dat ,,Clinton een zelfde rol vervuld als Carter'', aldus de Noord-Koreaanse functionaris. Oud-president Jimmy Carter reisde in 1994 naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang om in directe gesprekken met de toenmalige leider Kim Il-sung een einde te maken aan een ernstige crisis waarin Noord-Korea's nucleaire programma centraal stond.

Uit angst dat Noord-Korea eigen kernwapens ontwikkelde eisten de Verenigde Staten internationaal toezicht op Noord-Korea's activiteiten. De kans op oorlog was uitermate groot. Carters bemiddeling leidde tot onderhandelingen in Genève waarmee een einde kwam aan het conflict.