Minsk wil afgekeurde centrale

Wit-Rusland is bereid van Litouwen de kerncentrale van Ignalina te kopen, als de Litouwers die sluiten op last van de Europese Unie. De EU vindt de centrale, van het type Tsjernobyl, onveilig.

President Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland zei afgelopen vrijdag – op de dag af zestien jaar na de nucleaire ramp van Tsjernobyl die Wit-Rusland zeer zwaar trof – tegen tv-Minsk: ,,Ik weet dat de Litouwers de centrale willen sluiten. Het is een voorwaarde van de Europese Unie. Onze experts hebben voorgesteld het krachtstation te kopen. Dat overwegen we. Het spijt me van die kerncentrale. Het is een uitstekende centrale. Als de Litouwers het krachtstation vernietigen verliezen ze veel. We zullen ons best doen om het krachtstation te bewaren en, als ons dat lukt, de veiligheid te garanderen.''

De Litouwers weten vooralsnog van niets. Premier Algirdas Brazauskas noemde gisteren volgens het Russische persbureau Interfax de aankoop van de centrale van Ignalina ,,een utopie, die de moeite van overleg niet waard is''. Vanuit Wit-Rusland heeft niemand de regering in Vilnius benaderd. ,,Laat Wit-Rusland eerst maar eens zijn elektriciteitsschuld betalen'', zo voegde Brazauskas daaraan toe. Wit-Rusland staat voor vijftig miljoen dollar bij Litouwen in het krijt voor stroom uit Ignalina.

De Litouwers moeten de kerncentrale van Ignalina – twee reactoren van hetzelfde type als die in Tsjernobyl – uiterlijk in 2005 sluiten; doen ze dat niet, dan zijn ze niet welkom in de Europese Unie. De sluiting is in Litouwen zelf hoogst omstreden, omdat Ignalina het land zeventig tot tachtig procent van zijn energie levert en omdat sluiting van de energie-exporteur Litouwen een energie-importerend land zal maken. Bovendien vinden de Litouwers dat de twee reactoren van Ignalina volstrekt veilig zijn sinds in 1991 extra veiligheidsmaatregelen zijn doorgevoerd; afbraak van de centrale is dus volgens hen niet nodig. Alle scepsis over het EU-lidmaatschap van Litouwen is terug te voeren op het thema Ignalina.