Mentaal tanken

Stoere vrijwilligers stomen behang af, bouwvakkers schuren de lambrizeringen. Over een paar maanden moet het statige pand aan de Haarlemse Wilhelminastraat klaar zijn. Vroeger woonden er verstandelijk gehandicapten. Straks is hier gevestigd Hotel De Pitstop, voor mensen met een psychiatrische achtergrond die mentaal willen bijtanken. Een vakantie om niet terug te vallen in een psychose of depressie, om je even niet eenzaam te voelen en wellicht door de vakantie de moed vatten om weer te gaan werken. Arbeidsrehabiliatie heet dat. Dit najaar kunnen de eerste gasten in het zorghotel terecht. Het zou hier met Kerstmis wel eens erg druk kunnen worden, zegt Christiaan van Meersbergen, een van de ervaringsdeskundigen die als vrijwilliger meewerken.

Uniek is dat dit zorghotel wordt gedreven door de doelgroep zelf, mensen met een psychiatrische achtergrond. Noem het een consumer run project, zegt projectleider Els van Kleef van Rodas, een club die arbeid en scholing aanbiedt en deel uitmaakt van De Geestgronden, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Gekookt wordt er door de ervaringsdeskundigen zelf. Ook gasten mogen de pollepel hanteren. Of in de de tuin werken. Of een stadswandeling organiseren. Wat het zorghotel precies gaat leveren, zullen de vrijwilligers gaandeweg zelf uitvinden, zo leert de ervaring van een soortgelijk project in Zweden. Het kan nog alle kanten op.

Juist omdat het zorghotel niet door gewone hulpverleners draaiende wordt gehouden, is het de bedoeling alleen lichte gevallen binnen te laten. Ze moeten zich zelf aanmelden, je moet zelf op het idee komen om even uit te puffen van het soms geïsoleerde bestaan dat je als mens met een psychiatrisch verleden leidt. Er zijn veel mensen die het na een behandeling op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis of bij een Riagg thuis nauwelijks redden. Zij hebben behoefte aan contact met lotgenoten. Ze snakken naar zorg en aandacht van mensen die hen begrijpen, die soms hetzelfde hebben meegemaakt.

Moeilijke gevallen zijn niet gewenst, benadrukken Els en Christiaan, maar het is ook weer niet zo dat drugsverslaafden of daklozen hier rustig binnen mogen wandelen, of mensen die toevallig in een scheiding liggen daarvan even willen bijkomen. Nee, het gaat om mensen met een psychiatrisch verleden die vaak heel precies weten wanneer er een donkere periode aankomt, bijvoorbeeld als het weer zoveel jaar geleden is dat een vriend is overleden, en deze donkere periode willen afwenden.

De Pitstop rekent op subsidies, want als een overnachting in het zorghotel één persoon van een opname afhoudt, scheelt dat al gauw vele duizenden euro's. Het hotel heeft tien ruime kamers. Een overnachting kost tien euro. Reserveren is verplicht.