Leider van oppositie president Madagascar

Oppositieleider Marc Ravalomanana heeft, naar nu gebleken is uit een hertelling, afgelopen december de presidentsverkiezingen van Madagascar gewonnen. Hij kreeg 51,46 procent van de stemmen.

De hertelling is gehouden door het Hooggerechtshof van Madagascar.

Ravalomanana zal daarmee, volgens een akkoord dat half april in Senegal tussen hemzelf en rivaal Didier Ratsiraka werd gesloten, president worden. De hertelling was onderdeel van dat akkoord en moet een einde maken aan een politieke en economische crisis in het land.

Die crisis ontstond na de verkiezingen in december die Ravalomanana met meer dan vijftig procent van de stemmen zei te hebben gewonnen. Onafhankelijke en kerkelijke verkiezingswaarnemers onderschrijven die mening. Maar het Hooggerechtshof waarin Ratsiraka vlak voor de verkiezingen zijn aanhangers had benoemd, gaf als officiële uitslag 41 procent voor Ratsiraka en 46 procent voor Ravalomanana, waardoor een tweede ronde nodig werd.

Ravalomanana erkende de officiële uitslag niet. Honderdduizenden aanhangers bezetten vervolgens de ministeries in de hoofdstad en riepen hun leider tot `president' uit. Ratsiraka ontvluchtte de hoofdstad Antananarivo en zette in de havenstad Toamasina een rivaliserende regering op. Hij liet alle toegangswegen naar de hoofdstad blokkeren en blies bruggen op.

Bij het politiek geweld van de afgelopen maanden vielen in totaal 35 doden. Ook ontstond er een tekort aan benzine en andere belangrijke goederen in de hoofdstad.

Uit hertelling blijkt nu dat Ravalomanana 51,46 procent van de stemmen kreeg. Ratsiraka kreeg 35,90 procent. Ratsiraka kondigde vanochtend voor de uitslag aan deze niet te zullen accepteren omdat hij het Hooggerechtshof een illegaal instituut vindt en het hof vooringenomen zou zijn. Hij eist een referendum over de zaak.

Ratsiraka weigert tevens de door hem opgerichte blokkades rondom de hoofdstad Antananarivo op te heffen. Zijn aanhangers hebben gedreigd het land in twee onafhankelijke staten te verdelen wanneer Ravalomanana zou winnen.

Waarnemers vrezen dat het geweld tussen aanhangers van de twee rivaliserende presidenten kan toenemen en zelfs zou kunnen uitmonden in een burgeroorlog.