Klaver zwaargewond door backhandschot

Hockeyinternational Karel Klaver is voor onbepaalde tijd uitgeschakeld. De aanvaller van Bloemendaal kreeg donderdag in de oefenwedstrijd tegen SCHC een bal op zijn slaap na een mislukt backhandschot van ploeggenoot Remco van Wijk. Daarbij liep de 23-jarige spits een schedelbasisfractuur op.

Klaver lag tot zaterdag op de intensive care en is inmiddels naar een ziekenhuis in Haarlem vervoerd. Artsen hebben hem absolute rust voorgeschreven. De oud-speler van Hurley zal nog minimaal veertien dagen in het ziekenhuis moeten blijven. ,,Naar ik heb begrepen, is zijn situatie momenteel stabiel'', aldus coach Reinoud Wolff van Bloemendaal, dat gisteren met 2-2 gelijkspeelde tegen medekoploper HCKZ.

Het ongeluk gebeurde, toen Van Wijk in de slotfase de cirkel betrad en aanlegde voor een van zijn befaamde backhandslagen. Die mislukte ditmaal echter en de voorlangs geslagen bal belandde vlak voor de doelmond op de linkerslaap van de instormende Klaver, die daarop naar de grond ging en enige tijd zijn bewustzijn verloor.

Het backhandschot is een gecamoufleerde, laag bij de grond uitgevoerde slag met de punt van de `omgekeerde' stick, die sinds een paar jaar in zwang in het (inter)nationale tophockey. Omdat tegenstanders pas op het allerlaatste moment en vaak te laat zien in welke richting de bal wordt geslagen, geldt de slag als een uiterst effectief wapen. Tophockeyers bereiken snelheden die oplopen tot 150 kilometer per uur. Zware ongelukken bleven tot dusverre opmerkelijk genoeg uit.

Bondscoach Joost Bellaart heeft vanmorgen routiniers Jaap-Derk Buma en Bram Lomans opgeroepen voor de oefeninterland tegen wereld- en Europees kampioen Duitsland, woensdag in Duisburg. Buma vervangt Klaver, Lomans de aan zijn kuit geblesseerde strafcornerspecialist Taeke Taekema van HCKZ.

In de mannenhoofdklasse viel gisteren het doek voor Union. De nog altijd puntloze debutant uit Nijmegen leed tegen Amsterdam de zeventiende nederlaag op rij: 0-7. In de vrouwencompetitie degradeerde Pinoké drie speelronden voor het einde van de reguliere competitie naar de overgangsklasse door met 3-2 van HDM te verliezen. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen neemt SCHC de opengevallen plaats in.