Israëlische leger valt Hebron binnen

Het Israëlische leger is vanochtend vroeg de stad Hebron op de Westelijke Jordaanoever binnengevallen. Volgens voorlopige berichten zijn daarbij acht Palestijnen gedood en een nog onbekend aantal gewond geraakt. Dat hebben getuigen en Palestijnse veiligheidsfunctionarissen gemeld.

Israëlische tanks vielen de stad van diverse kanten binnen en werden vanuit de lucht begeleid door gevechtshelikopters. Volgens de Palestijnen kregen ze niet de kans om de gewonden in veiligheid te brengen. Israëlische soldaten doorzoeken huizen en arresteren verdachte Palestijnen.

Israël lanceerde deze grote aanval nadat zaterdagochtend vier Israëliërs in de nederzetting Adora nabij Hebron werden gedood door waarschijnlijk twee Palestijnse strijders. Een meisje van vijf jaar, dat zich onder haar bed verschool, zou zijn vermoord toen de Palestijnen haar hoorden huilen.

Volgens ooggetuigen waren de Palestijnen als Israëlische soldaten verkleed. Zij overvielen de nederzetting toen de meeste mannen op zaterdagochtend in de synagoge waren. De aanval op Hebron komt nadat de Israëlische regering onder buitengewone zware Amerikaanse druk gisteren met 17 tegen 8 stemmen besloot de Palestijnse leider Yasser Arafat zijn bewegingsvrijheid terug te geven.

Arafat zal zich vrij kunnen bewegen in de Palestijnse gebieden, inclusief de Gazastrook, en zijn buitenlandse reizen mogen hervatten. Arafat werd door Israëlische troepen geïsoleerd in zijn hoofdkwartier in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, waar hij al sinds december in huisarrest zit.

Gisteren bepleitte Sharon tijdens een dramatische kabinetszitting de beëindiging van het beleg van Arafats hoofdkwartier om een frontale botsing met president Bush te voorkomen. Na besprekingen met de Saoedi-Arabische kroonprins Abdullah waarschuwde Bush Sharon dat verdere vrijheidsberoving van Arafat de Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten zeer ernstig zou schaden.

arafat: pagina 4

www.nrc.nl: dossier Midden-Oosten