Hulp voor Griekse hockeyers

Om de nationale mannenploeg alsnog naar de Olympische Spelen in eigen land te loodsen, heeft de Griekse hockeybond zijn hoop gevestigd op Pancho van de Broek. Naar verwachting treedt de 30-jarige trainer-coach van de vrouwen van de Arnhemse eersteklasser Upward per 1 mei voor minimaal één jaar in dienst als bondscoach van het land dat slechts achthonderd hockeyers telt. Griekenland hoeft zich als gastland formeel niet te plaatsen voor de Olympische Spelen in Athene (2004). Maar uit angst voor onwelgevallige monsteruitslagen heeft de internationale hockeyfederatie FIH besloten een aantal strenge criteria te formuleren waaraan de Grieken moeten voldoen.

Een droom gaat in vervulling?

Van de Broek: ,,Meer een avontuur, waarbij ik nog een kleine slag om de arm houd, omdat de contracten nog niet getekend zijn. Al moet het wel heel raar lopen, wil het hele verhaal niet doorgaan.''

Met alle respect, maar hoe en waarom komen de Grieken uit bij een trainer uit de eerste klasse van de Nederlandse vrouwencompetitie?

,,Het contact is tot stand gekomen via (oud-international, red.) Floris Jan Bovelander. Die treedt, met steun van de FIH, op als adviseur van de Grieken. En ja, waarom ik? Kennelijk heb ik het de afgelopen jaren zo slecht nog niet gedaan. In Oost-Nederland heb ik bij Nijmegen in bijna alle denkbare functies gewerkt. Daarnaast heb ik een aantal vertegenwoordigende regioteams onder mijn hoede gehad.''

Maar niet-hockeyland Griekenland klaarstomen voor de Spelen klinkt als een `mission impossible'.

,,Ja, maar ik klamp mij vast aan het doortimmerde programma dat onder supervisie van zowel Bovelander als de FIH op poten is gezet. Bovendien: Spanje en Zuid-Korea telden internationaal ook niet mee, tot de Spelen in eigen land (respectievelijk 1992 en '88, red.). Verder zal het onder meer in Nederland zoeken worden naar hockeyers die in aanmerking komen voor een Grieks paspoort. Dat zal nodig zijn, want het huidige niveau is te vergelijken met dat van een Nederlandse tweede- of derdeklasser. Toen de Grieken onlangs hier waren voor een trainingsstage, verloren ze met ruime cijfers van clubs uit de eerste klasse.''