Gillende fans op tv mogelijk van NEC

Acht tot tien voetbalsupporters die vrijdagavond een uitzending hebben verstoord van het RTL4-programma Barend en Van Dorp met het roepen van racistische leuzen, zijn waarschijnlijk supporters van voetbalclub NEC. Ze riepen onder meer ,,kankerjoden'. De presentatoren en de aanwezige gasten, onder wie minister De Grave (Defensie) en journaliste Wouke van Scherrenburg, reageerden geschokt. NEC speelt op bevrijdingsdag 5 mei uit tegen Ajax. Ajax-supporters noemen zichzelf soms `joden'.

Een woordvoerster van de Holland Media Groep, waartoe RTL4 behoort, zei dat de bewaking van het productieteam van het programma de groep relschoppers naar buiten heeft begeleid. Dat was op het moment dat ook de andere gasten naar buiten liepen, aldus de woordvoerster. Er deden zich verder geen problemen voor.

,,De groep voetbalsupporters stond op de gastenlijst van het programma. We gaan maandag met het productieteam van Barend en Van Dorp praten om na te gaan wie het waren, hoe ze op de gastenlijst konden komen en hoe we dit soort incidenten in de toekomst kunnen voorkomen', zo liet de HMG-woordvoerster weten.

De Nijmeegse politie weet waarschijnlijk wel wie de supporters waren, aangezien de politie een nauwkeurig beeld heeft van de harde kern van NEC-aanhangers. Als HMG aangifte van het voorval doet bij de Hilversumse politie kan dat korps vervolgens hulp vragen aan de Nijmeegse collega's.

De Nijmeegse politie wil zowel bij de herkenning van de relschoppers als bij eventuele aanhouding assistentie verlenen als Hilversum daarom vraagt, zegt een woordvoerder zaterdag. Het uiten van racistische teksten is strafbaar. Burgemeester Cohen van Amsterdam stuurde vorige week nog een groep voetbalsupporters naar huis omdat zij leuzen riepen.