Geen controle meer op cocaïnesmokkel

De controle op de smokkel van cocaïne door koeriers vanaf Curaçao naar de luchthaven Schiphol is sinds donderdag goeddeels stil komen te liggen.

Daardoor kunnen sinds een paar dagen praktisch ongestoord drugs naar Nederland worden gesmokkeld, bevestigt advocaat-generaal B. Swagerman, die namens het Antilliaanse openbaar ministerie het drugsbeleid coördineert.

Het plan was juist om vanaf 15 april de controles ook vanuit de Antillen te intensiveren.

Een speciaal team van douanerechercheurs op de Curaçaose luchthaven Hato heeft het werk stilgelegd na een oproep hiertoe van de voorzitter van de douanevakbond W. van Lamoen. De tien douanerechercheurs leggen voor onbepaalde tijd het werk neer omdat de politie en het gevangeniswezen niet ook rechercheurs leveren voor de drugscontrole. ,,En dat is in strijd met de afspraak'', aldus Van Lamoen. Hij zegt dat de douane ook bang is na aanhoudende bedreigingen uit het drugsmilieu.

Volgens een voorzichtige schatting van justitie en douanerecherche betekent het ophouden van de controles dat er via de wekelijkse twintig vluchten gemiddeld 600 drugskoeriers ongemoeid naar Nederland kunnen vliegen. Dat is evenveel als het totale aantal arrestaties van Antiliaanse drugskoeriers die in de eerste drie maanden van dit jaar op Schiphol zijn gepakt. Op elke vlucht vanuit Curaçao zitten circa dertig zogeheten bolletjesslikkers en body-packers, mensen die cocaïne op hun lichaam plakken.

Swagerman zegt dat hij vandaag ,,een ultieme poging wil ondernemen om de Antilliaanse minister van justitie R. Martha tot actie aan te zetten''. De advocaat-generaal zal vandaag ,,een schriftelijke noodkreet'' voor zijn bewindsman opstellen. ,,In een notitie zal ik voorstellen een projectleider aan te stellen die snel een team van douanerechercheurs en politiemensen bij elkaar moet brengen. Het openbaar ministerie zal dan zorgen voor de permanente aanwezigheid van een officier van justitie op de luchthaven, zodat koeriers via een verkorte procedure kunnen worden gedagvaard'', aldus Swagerman.

Volgens een protocol dat Martha en zijn Nederlandse collega Korthals op 4 februari overeenkwamen, zou de controle juist strenger worden. In het plan wordt gesproken over het ,,kortwieken en uitschakelen van drugskoeriers''. Volgens vakbondsman Van Lamoen staan in het protocol onwettige afspraken die alleen maar dienen om ,,Korthals zoet te houden''. De douaniers vinden de drugsaanpak hypocriet. ,,We zijn alleen maar bezig kleine visjes te vangen. Nederland en de Antillen de grote bazen moeten aanpakken.''

Swagerman heeft Korthals donderdag gewaarschuwd extra alert te zijn na het wegvallen van Antilliaanse drugscontroles. Een woordvoerder van minster Korthals van Justitie wilde vanmorgen niet reageren, omdat het een zaak zou zijn tussen de Antillen en de KLM.

vraaggesprek met van lamoen: pagina 3

    • Marcel Haenen