Feyenoord mag tien dagen uitrusten

Aanvoerder Paul Bosvelt voorkwam met drie doelpunten dat de competitie voor het vermoeide Feyenoord eindigde in een grote deceptie. De benauwde 3-2 zege tegen Heerenveen leverde de Rotterdammers een zekere derde plaats in de ranglijst van de eredivisie op. Genoeg voor een plaats in de voorronde van de prestigieuze Champions League. Maar voorlopig wil Feyenoord alleen nog maar denken aan de finale op 8 mei in het UEFA-Cuptoernooi.

Hoewel Feyenoord volgende week op de laatste speeldag van de eredivisie nog tegen Willem II moet spelen, nam de ploeg van coach Bert van Marwijk gisteren al met gemengde gevoelens afscheid van het seizoen 2001/2002. Met het oog op de ontmoeting tegen Borussia Dortmund treedt Feyenoord in Tilburg aan met een B-elftal. De basisspelers krijgen na een slopende reeks van 49 wedstrijden tien dagen rust om zich volledig te concentreren op de wedstrijd die het seizoen onvergetelijk kan maken.

De competitie liep voor Feyenoord dit jaar wederom uit op een anti-climax. In het tweede seizoen onder Van Marwijk behoorde Feyenoord opnieuw lang tot de titelkandidaten, maar net als een jaar geleden moest de ploeg aan het einde van de rit opgebrand de kampioensstrijd staken. Vorig seizoen kende de ploeg na de winterstop door een golf van blessures een zware inzinking. Dit jaar is de ploeg met name door de komst van Shinji Ono en Pierre van Hooijdonk - die vanmorgen een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden kreeg na zijn rode kaart tegen De Graafschap - beter in balans, maar is de selectie niet breed genoeg gebleken om op meerdere fronten te kunnen meestrijden.

Feyenoord heeft in tegenstelling tot de Europese topploegen simpelweg niet de middelen om kwalitatief sterke wisselspelers aan te trekken. Het zogenaamde rotatiesysteem van Real Madrid, Manchester United en Inter Milaan is niet aan de Rotterdamse club besteed. Van Marwijk moet voortdurend een beroep doen op dezelfde spelers.

De kracht van Feyenoord is daarom ook de zwakte. De ingespeelde ploeg hield in het UEFA-Cuptoernooi op karakter stand tegen clubs als Glasgow Rangers en Internazionale. Maar nu de krachten bijna zijn weggevloeid uit de spelersgroep, blijkt dat het elftal steeds meer moeite heeft in de nationale competitie modale ploegen als NAC, RKC Waalwijk, De Graafschap of Heerenveen vanaf het beginsignaal hun wil op te leggen. In de competitie speelde Feyenoord dit seizoen zes keer gelijk en verloor de ploeg maar liefst acht wedstrijden.

Tot de wedstrijd tegen Heerenveen had Feyenoord in de laatste vijf competitiewedstrijden slechts vijf punten weten te behalen. Na de teleurstellende nederlaag van afgelopen donderdag tegen De Graafschap, was iedereen er binnen Feyenoord van doordrongen dat naaste concurrent Heerenveen in een volle Kuip per se verslagen moest worden.

Voor de zoveelste keer dit seizoen werd duidelijk dat Feyenoord veel moeite heeft een wedstrijd `open te breken'. Zeker als de vrije trappen van topscorer Van Hooijdonk zoals gisteren de juiste snelheid en richting missen. Feyenoord had er dit keer een fout van Heerenveen-doelman Hans Vonk voor nodig om via een intikker van Bosvelt op voorsprong te komen. Toen de Zweedse spits Marcus Allbäck een minuut later de stand met een prachtig afstandsschot gelijk trok, kon de stadionclub opnieuw beginnen.

Halverwege het duel om de derde plaats leek het zwartste scenario voor Feyenoord zich te gaan voltrekken. Vijf minuten voor rust verliet de Japanse spelverdeler Ono na zijn tweede gele kaart verplicht het veld. Met een nederige buiging nam de nummer veertien van Feyenoord afscheid van het publiek. Twee minuten na de hervatting kreeg de roodwitte formatie een nieuwe dreun te verwerken toen Heerenveen-aanvaller Anthony Lurling de 2-1 achter doelman Edwin Zoetebier knalde.

De euforische stemming op de tribunes sloeg, mede door het warrige optreden van scheidsrechter Ben Haverkort, om in grimmigheid. Voor de ogen burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam scandeerde een deel van de harde kern opnieuw: ,,Hamas, Hamas, joden aan het gas.'' De arbiter liet de wedstrijd gewoon doorspelen.

Juist op het moment dat de hoop op een goede afloop minimaal was, bleek Feyenoord onder leiding van de uitblinkende aanvoerder Bosvelt over veerkracht te beschikken. Met een rake kopbal en een prachtig afstandsschot boog de 32-jarige karaktervoetballer én publiekslieveling de achterstand in een voorsprong om. Heerenveen, dat een kwartiertje had mogen dromen van een hernieuwd optreden in de Champions League, was daarna ondanks de overtal-situatie niet meer bij machte het Feyenoord moeilijk te maken.

Na het laatste fluitsignaal vierde de opgeluchte Rotterdamse selectie het bereiken van de voorronde van de Champions League met de 45.000 toeschouwers alsof een prijs was binnengehaald. De blijdschap en opluchting kwamen echter met name voort uit de gedachte dat in de voorbereiding op de wedstrijd tegen Borussia Dortmund geen krachtenslopende competitiewedstrijd meer gespeeld hoeft te worden.

Dortmund strijdt komende zaterdag nog met Bayer Leverkusen en Bayern München om de titel van Duitsland, terwijl Van Marwijk zijn basisspelers voor het eerst dit seizoen rust kan gunnen. Feyenoord kan pas kiezen voor het rotatiesysteem nu het helemaal niets meer te winnen en te verliezen heeft in de competitie.

Feyenoord

3

Heerenveen

2

Ruststand 1-1. 26. Bosvelt 1-0, 27. Allbäck 1-1, 48. Lurling 1-2, 60. Bosvelt 2-2, 64. Bosvelt 3-2. Schs: Haverkort. Tsch: 45.000. Rode kaart: 40. Ono (Feyenoord, 2x geel). Gele kaarten: De Nooijer, Väyrynen, Lurling en Denneboom (Heerenveen).