Extra NS-personeel op 30 april

De Nederlandse Spoorwegen gaan achthonderd man extra personeel inzetten om rellen op Koninginnedag te voorkomen. Er worden onder andere tweehonderd extra conducteurs ingezet om de langere en extra treinen te bemannen. Ook worden in samenwerking met het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) 350 man spoorwegpolitie ingezet in plaats van de gebruikelijke vijftig agenten. ,,Zelfs mensen van de waterpolitie komen naar Amsterdam om hun collega's van het spoor bij te staan'', aldus een KLPD-woordvoerder.

Op de ochtend van Koninginnedag zullen er extra treinen naar Amsterdam rijden. De treinen die volgens de dienstregeling rijden, zullen langer zijn dan normaal. De NS heeft Amsterdam Centraal Station voor de feestdag in vier `eilanden' opgedeeld. Treinen die binnenkomen op het station, rijden in dezelfde richting weer terug. Ook kruisen treinen elkaar niet, zodat een storing op één van de `eilanden' geen gevolgen zal hebben voor de andere treinen. ,,Door deze verdeling te maken, zit bij een storing niet het hele station gelijk dicht, zoals vorig jaar het geval was'', aldus een NS-woorvoerster.

Vorig jaar ontaardde de viering van Koninginnedag in grote rellen rond Amsterdam Centraal Station. Ruim 700.000 mensen vierden de dag in de hoofdstad. De perrons konden de massale toestroom van reizigers niet aan, waardoor treinen moesten wachten voordat ze het station binnen konden rijden. Tientallen boze reizigers trokken aan de noodrem en liepen over het spoor verder. Hierop besloot NS al het treinverkeer rond Amsterdam stil te leggen. Door de almaar toenemende drukte van reizigers die Amsterdam uit wilden, sloot de NS het station om acht uur 's avonds helemaal. Na dit besluit braken rellen uit op en rond het Stationsplein waarbij 25 mensen werden aangehouden.