Elke partij elke dag een persmoment

Voorlichter Jack de Vries gaat nog even langs met de koffiekan terwijl CDA's lijsttrekker Jan Peter Balkenende zijn twee briefjes met `puntjes' langsloopt. Het koekblik gaat open. Aan de ovale tafel in `JP's' werkkamer zitten zo'n tien journalisten naar de lijsttrekker te luisteren. Balkenende, in hemdsmouwen en met CDA-das om, bespreekt de actualiteiten en haalt uit naar de PvdA in verband met de JSF.

Even daarvoor hadden de PvdA-hotshots Willem Vermeend, Jeltje van Nieuwenhoven en Ad Melkert, bijgestaan door campagnestrateeg Dick Benschop, in perscentrum Nieuwspoort al een `persmoment'. Met op de achtergrond een hemelsblauw scherm met de tekst 100 dagen, 10 punten, 1 land: contract met Nederland presenteerde de PvdA daar haar plannen voor een nieuw regeerakkoord. ,,Ministers moeten opstappen als ze het contract dat zij met de kiezer sluiten niet nakomen', zegt Vermeend. Melkert: ,,Je tekent een contract met Nederland, en als je dat niet haalt, dan ga je weg. Ik wil dat contract graag aangaan.' Balkenende wist direct raad met het nog geen tien minuten daarvoor gepresenteerde PvdA-plan: ,,Hadden ze de afgelopen acht jaar maar wat daadkrachtiger opgetreden.'

Ondertussen was het elders in het Kamergebouw gezellig bij de `persinloop' van D66. De tompouces stonden op tafel in de Savornin Lohman-zaal, terwijl Kamerlid Bert Bakker uit de losse pols gehakt maakte van het PvdA-plan. ,,Stoere taal, maar als er een partij aan het pluche heeft vastgezeten en regentesk is geweest, dan is het de PvdA wel.' De aankleding was nog pover, maar daar wordt nog aan gewerkt. ,,Beetje informele sfeer', zegt een D66'er.

Of dat nog niet genoeg was, hield de VVD ongeveer op hetzelfde moment een heuse power-point-presentatie in de Den Uyl-zaal. VVD-coryfee Gerrit Zalm presenteerde daar een vergelijking van de fiscale en financiële paragrafen van de verkiezingsprogramma's en besprak de actualiteiten.

De VVD begon vier jaar geleden in de campagne met de dagelijkse persbijeenkomsten om zo iedere dag het nieuws te kunnen domineren. Dat vond al snel navolging van de andere partijen. Het CDA hield het idee ook na de campagne van 1998 vast en houdt iedere vrijdagochtend rond de klok van elf een `Keek op de Week', als oppositionele tegenhanger van de wekelijkse persconferentie van de premier. In campagnetijd wordt dat een Keek op de Dag.

Hoezeer de partijen op elkaar letten en de `persmomenten' gebruiken om eens lekker op elkaar in te hakken bleek wel uit de `huishoudelijke mededelingen' die campagnestrateeg Benschop het verzameld journaille ongevraagd meegaf aan het eind van de PvdA-bijeenkomst. ,,Voor wie nog meer wil weten over het CDA-plan om voetbalsupporters bij uitwedstrijden thuis te laten, Klaas de Vries is daarvoor beschikbaar. En let ook even op de opmerkingen van Rosenmöller (GroenLinks) die de zeven miljard die inmiddels in de Betuwelijn is gestoken en al in de grond zit, wil laten voor wat het is. Goedenmorgen.'