`Dit is dweilen met de kraan open'

Antilliaanse douaniers weigeren nog langer bolletjeslikkers te controleren. Een douanier kreeg te horen dat hij ,,op zou houden te bestaan als de controles niet ophielden''.

Op het parkeerterrein voor het bondskantoor ligt een zwarte drol. Mensenpoep, verzekert de voorzitter van de douanevakbond Wim van Lamoen. Met een stok pullekt hij in de uitwerpselen. Hij wijst de plekken aan waar een dadel heeft gezeten. ,,Kijk'', zegt Van Lamoen. ,,Dit is het produkt van iemand die probeert hoe het is om grote bolletjes te slikken''.

Voor de vakbondsman is de gehavende kak illustratief voor het wijdverbreide probleem van de bolletjesslikkers. Steeds meer Antiliaanse jongens proberen tussen de 2500 en 5000 euro te verdienen door in hun maag tussen de 50 en 100 bolletjes cocaïne naar Nederland te smokkelen. ,,De bolitaslikkers zijn moderne werknemers. Kleine visjes die eten om niet gegeten te worden'', noemt van Lamoen ze. En de douaniers passen er sinds donderdag voor om die aan te pakken. Daarmee ligt de controle op de drugskoeriers die via Curacao naar Nederland vliegen stil.

Op het bondskantoor van de Straf (Sindikato Trahadornan Di Aduanai Fiskalia) in de wijk Monrepos begint van Lamoen eerst omstandig aan een juridisch college. Hij haalt documenten uit de kast en tekent af en toe met viltstift op een bord aan de muur. De douaniers hebben het om te beginnen gemunt op het `protocol aanpak koeriersproblematiek' dat de Nederlandse minister van Justitie B. Korthals en zijn Antiliaanse collega R. Martha op 4 februari in Den Haag overeenkwamen.

,,Dat protocol is een vrijblijvende belofte. Het gaat niet boven onze landsverordeningen en is daar zelfs mee in strijd'', zegt de voorzitter. Met name de afspraak dat de douane voortaan vermoedelijke bolletjesslikkers aangeeft bij de KLM zodat de luchtvaartmaatschappij deze passagiers kan weigeren, is een onwettige afspraak. ,,We hebben niet de bevoegdheid een dergelijk willekeurig advies te geven aan een onderneming. Ik mag alleen aan meerderen dergelijke informatie geven''aldus de vakbondsman. Bovendien willen de douaniers niet langer ,,haantje de voorste spelen''. Zolang de politie het Openbaar Ministerie en het gevangeniswezen geen ambtenaren leveren om mee te controleren, leggen zij het werk neer. Het is te link ,,om alleen de kastanjes uit het vuur te halen''.

Volgens Van Lamoen is in september een douanier door drughandelaren in elkaar geslagen uit onvrede over de controles. Afgelopen woensdag deed zich opnieuw een incident voor toen een douanier te horen kreeg dat hij ,,op zou houden te bestaan als de controles niet ophielden''. Het dreigement kwam van een Antiliaan met een koffer vol geld.

De aanvoerder van de douane heeft ook grote moeite met het in zijn ogen `hypocriete' drugsbeleid. ,,Iedereen weet dat Nederland een goede klant is voor de cocaïne. Daar hongeren ze naar het spul. Wij zitten tussen de leveranciers in Zuid-Amerika en de aanvragers'', zegt Van Lamoen. Volgens hem is het oneerlijk ,,in deze geperste samenleving'' alleen de arme sloebers ,,in de volkswijken'' aan te pakken, zoals was afgesproken.

,,De grote jongens worden bewust met rustgelaten'', zegt van Lamoen. De drugsbaronnen zijn volgens hem `de buren van premier Pourier'. Dat zijn de mannen met een huis aan de kust waarin de afgesloten privé baaien 's nachts met speedboten uit Venezuela en Colombia de cocaïne in groothandelsverpakkingen wordt aangeleverd. ,,Niemand vraagt zich hier af waarom dat soort mensen zo rijk is terwijl ze nooit werken. Die drugsbaronnen moeten aangepakt. Wat heb ik eraan een slikker naar huis te sturen met zijn drugs? Dan heb ik alleen gebluft, het probleem is niet opgelost. Justitie vraagt ons te dweilen met open kranen''.

Van Lamoen pakt het protocol er bij. Daarin staat dat Nederland ten aanzien van Curacao een ,,verdrievoudiging van de honderd procent controle te Schiphol op inkomende vluchten zal instellen''. En hoe zit het dan met al die andere drugslanden die van Lamoen op het bord tekent? Waarom controleert Nederland niet vluchten uit Colombia, Peru of Venezuela op een identieke manier? Korthals wil alleen maar Curacao aanpakken, meent de vakbondsman. ,,In Amsterdam gaan ze toch ook niet de zwartrijders aanpakken door trams van één lijn te controleren?''

Van Lamoen is ook slecht te spreken over het dreigement van de KLM om de vluchten vanaf Curacao te staken als er nog één bolletjesslikker in een toestel komt te overlijden. ,,De KLM zegt: Ik wil handeldrijven, winst maken maar accepteer geen verlies. En justitie moet daar voor zorgen. Laat de KLM maar de daad bij het woord voegen en onmiddellijk stoppen met vluchten vanaf Curacao''.