Britten willen dat Spanje afstand doet van claim Gibraltar

Groot-Brittannië wil dat Spanje zijn aanspraak op de soevereiniteit van Gibraltar intrekt. In een gesprek met de pers zei de Britse minister voor Europese Zaken Peter Hain onlangs dat er alleen een akkoord komt over de status van Gibraltar als Spanje definitief en ondubbelzinnig afstand doet van zijn aanspraken op Gibraltar als Spaans gebied. Spanje heeft dit altijd geweigerd.

Eerder verklaarden beide landen nog in mei met een gezamenlijk voorstel te zullen komen over de toekomst van Gibraltar. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Piqué betoonde zich vorige week dan ook optimistisch na gesprekken met zijn Britse ambtgenoot Jack Straw. De uitlatingen van Hain wijzen er echter op er nog belangrijke obstakels zijn voor een overeenkomst over de toekomst van de Britse kroonkolonie. Op 20 mei zullen de Britse premier Tony Blair en zijn Spaanse ambtgenoot José Maria Aznar over de kwestie spreken.

De Britten zijn voor een gedeelde soevereiniteit van het schiereiland. Maar dan zou Spanje dus definitief afstand moeten doen van zijn claim op Gibraltar. Dat is in Spanje tot nu toe onbespreekbaar. Gibraltar werd in 1713 aan Groot-Brittannië vergeven, nadat Britten en Hollanders de Spaanse vloot hadden verslagen. Sindsdien staat het terugkrijgen van Gibraltar op de agenda van Spanje, ongeacht welke regering er aan het bewind is.

Hain wil ook een referendum over de kwestie in Gibraltar zelf. Spanje voelt daar niets voor, in de wetenschap dat de bevolking van Gibraltar massaal tegen inlijving door Spanje is. Verder wil Groot-Brittannië de volledige zeggenschap behouden over de marinebasis op Gibraltar.

Vorige maand organiseerde de Gibraltarese premier Peter Caruana een protestbijeenkomst tegen gedeelde soevereiniteit waarbij 20.000 van de 30.000 inwoners kwamen opdagen.