Britse scholen krijgen een eigen politieagent

Op ruim zestig scholen in grote Britse steden wordt permament een politieagent gestationeerd om spijbelen en criminaliteit te bestrijden. Dat heeft de Britse minister van Onderwijs, Estelle Morris, vandaag bekend gemaakt, een dag nadat de regering beloofde ouders van notoire spijbelaars hun kinderbijslag te ontzeggen.

De maatregelen, die omstreden zijn, maken deel uit van een nieuw overheidsoffensief tegen jeugdcriminaliteit in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2 mei, waarbij Labour de kans loopt zware verliezen te lijden.

Veel Britse burgers vinden dat de overheid tekortschiet in het bestrijden van criminaliteit op straat, van de toename van het roven van mobiele telefoons tot geruchtmakende moordzaken als de nog steeds niet opgeloste moord op de zwarte scholier Damilola Taylor (10) door een bende jongeren, twee jaar geleden in Zuid-Londen.

Na de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, waar soortgelijke onvrede onder burgers over misdaadbestrijding mede leidde tot het stembussucces van de extreem-rechtse kandidaat Le Pen, is dat thema voor de regering-Blair nog urgenter geworden.

Het inhouden van kinderbijslag is volgens een woordvoerder van de premier één van een reeks voorstellen om jeugdmisdaad binnen een half jaar scherp terug te brengen door ouders te dwingen meer verantwoordelijkheid te nemen. Zo'n 80 procent van alle spijbelaars die in winkelcentra werden betrapt, zou in het gezelschap van ouders zijn geweest. De straf kost een gezin met één kind 15,75 pond (ruim 25 euro) per week.

Parlementariërs op de linkerflank van de Labourpartij en de oppositie hebben het voorstel afgewezen. Volgens Labourparlementariër Diane Abbott zou de maatregel vooral alleenstaande vrouwen treffen. Iain Duncan Smith, leider van de Conservatieve Partij, noemde het voorstel een verkiezingsstunt. Charles Kennedy, leider van de Liberal Democrats, zei te geloven dat het voorstel een stille dood zal sterven, net als eerdere ideeën om jonge criminelen financieel aan te pakken.

Het voorstel voor een vaste schoolagent kost tien miljoen pond per jaar. De agenten beginnen hun werk in het nieuwe schooljaar in binnensteden van Londen, Birmingham, Newcastle en Liverpool. Ze zouden `veegrondes' maken door winkelgebieden bij hun school en `advies' geven aan spijbelaars en kwelgeesten en hun slachtoffers op school. Volgens het ministerie van Onderwijs is er een categorie scholen ,,die alles uit de kast moet halen om discipline bij te brengen''.