Beste verzinsel van de wereld

Karlsson komt aanvliegen, zet zijn dikke beentjes op de vensterbank van de slaapkamer van Erik en klimt naar binnen. Raar? Ja, zelfs voor de wereld van de Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren, die Karlsson van het dak bedacht, is een dik, vliegend mannetje een beetje raar.

Dat de familie Erikson, met uitzondering van Erik, grote moeite heeft om in Karlsson te geloven, is dan ook begrijpelijk. Ook omdat Eriks ouders nooit tijd voor hem hebben en Erik zich verveelt, gelooft Eriks vader de verhalen over een mannetje met een propellor op zijn rug en een startknop op zijn buik helemaal niet. Een verzinsel, zegt hij. Waarop Karlsson pocht: ,,Als ik een verzinsel zou zijn, dan zou ik het beste verzinsel ter wereld zijn.''

De signalen (gestolen koekjes, geluiden op het dak) wijzen er steeds meer op dat er inderdaad, zoals Erik met grote stelligheid beweert, iemand op het dak woont. Iemand die kan `figureren', poetsen kan bakken en gewoon de beste Karlsson van de wereld is, zoals hij het zelf zou uitleggen.

Door die bewering zou Karlsson een heel irritant en egoïstisch mannetje kunnen zijn, die ook nog eens vaak tegen Erik liegt.

En dat is hij ook, maar dat maakt – tenminste in de boeken – Karlson ook heel grappig. In de serie uit 1977 die nu tijdens de schoolvakantie in Z@pAchteruit wordt uitgezonden, is de humor veel minder subtiel.

Bovendien zijn de makers van de serie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in de televisieversies van Pippi, Lotta uit de Kabaalstraat en Ronja de Roversdochter, er niet goed in geslaagd een echte Karlsson te vinden. De televisie-Karlsson is gewoon een naar dik, jongetje.

Dat neemt niet weg dat Karlsson van het dak leuk is om te zien, hoewel het deze schoolvakantie wel een van de mindere oude kinderseries in de inmiddels traditionele Z@pAchteruit is. Verder zendt het kindernet op Nederland 3 deze vakantie Paulus de boskabouter, Bolke de beer, Fabeltjeskrant en De film van ome Willem uit.

Z@pAchteruit, tijdens de schoolvakanties iedere dag van 09.25 uur tot 11.30 uur. Karlsson van het Dak, vanaf donderdag 2 mei, 10.00 uur tot 10.30 uur.