Belgische Senaat raakt groot deel van macht kwijt

De Belgische Senaat verliest bijna al z'n wetgevende bevoegdheden als het aan de paars-groene coalitie ligt. Het kabinet-Verhofstadt werd het afgelopen weekeinde eens. Het is nog onzeker of na de verkiezingen van volgend jaar de vereiste tweederde meerderheid voor een grondwetswijziging aanwezig is. De Senaat mag zich alleen nog met communautaire kwesties, zoals staatshervormingen, en verdragen bezighouden. De rest van de wetgeving is dan voorbehouden aan de Kamer. De rechtstreekse Senaatsverkiezing verdwijnt. De Senaat wordt als federale instelling paritair samengesteld door de deelparlementen uit de taalgemeenschappen. De Vlaamse oppositie is hiertegen, omdat Vlamingen 60 procent van de bevolking uitmaken. Premier Verhofstadt sprak van ,,efficiënter'' bestuur. Verdragen moeten nu langs alle deelparlementen. Het kabinet werd het ook eens over aanpassing van de kieswet, waarbij onder meer een kiesdrempel van 5 procent wordt ingevoerd.