Bankgeheim onder vuur

Een meerderheid van de bevolking in Zwitserland is voor versoepeling van het bankgeheim als het gaat om rekeningen van buitenlandse belastingvluchtelingen. Dit blijkt uit een peiling van de Zwitserse krant SonntagsBlick.

Iets meer dan de helft van de 601 ondervraagden, 53 procent, is voor een versoepeling en 12 procent voor afschaffing van het bankgeheim. Slechts 28 procent wil het houden zoals het is.

De stellingname kan gevolgen hebben voor de onderhandelingen die Zwitserland voert met de Europese Unie over het bankgeheim, waarmee het Zwitserse bankwezen groot is geworden. Europa wil dat de Zwitsers meer doen tegen belastingvlucht en het witwassen van zwart geld. Dit moet vooral worden bewerkstelligd door het uitwisselen van informatie over buitenlandse rekeninghouders. De Zwitserse banken willen daar voorlopig niet aan. Zwitserland verstrekt nu alleen informatie over buitenlandse rekeninghouders als er fraude in het geding is.