Andriessen `Toondichter des Vaderlands'

Componist Louis Andriessen (1939) is in het VPRO televisieprogramma Vrije Geluiden gisteren met ruime meerderheid van stemmen verkozen tot `Toondichter des Vaderlands'. In navolging van de door Poetry International en NRC Handelsblad georganiseerde verkiezing van Gerrit Komrij als Dichter des Vaderlands, besloot de VPRO tot een stemming voor een Toondichter des Vaderlands. Andere genomineerden waren bekende en minder bekende componisten uit de klassieke muziek, pop en de jazz: Simeon ten Holt, Misha Mengelberg, Solex (alias Liesbeth Esselink), rapper Def P, Bernard Hunnekink, Astrid Kruisselbrink en Tom America.

Wat de titel, bekroond met een plaquette, in de toekomst zal inhouden, is vooralsnog onduidelijk. Andriessen, die in de jaren zeventig reeds vergeefs bij de gemeente Amsterdam opperde een `stadscomponist' aan te stellen, betoonde zich verheugd met zijn verkiezing: ,,Alles wat aandacht besteedt aan het componeren, juich ik toe. Over de invulling kunnen we nu discussiëren. Dat vind ik grappig en interessant. Houden we het bij de plaquette, of gaat deze titel echt iets inhouden? Mensen vrezen vaak dat moderne muziek van componisten als ik bestaat uit complex gepiep. Dat is vaak waar, en daar sta ik ook achter. Maar in een functie als Toondichter des Vaderlands moet je af en toe wat toegankelijker componeren; dat hoort erbij. Eén ding is zeker: als Toondichter des Vaderlands is focussen op het koningshuis me veel te beperkt. Met een functie als deze is zoveel meer mogelijk.''