Amokmaker geïnspireerd door computerspelletje

Na de dramatische daad van een amokmaker op een school in Erfurt, is in Duitsland het debat opgelaaid over wapenwetgeving en gewelddadige computerspelen.

De dramatische details van het bloedbad in het Johan-Gutenberg Gymnasium in Erfurt hebben dit weekeinde geleid tot hernieuwde debatten over wapenwetgeving, de veiligheid op scholen en de invloed van gewelddadige computerspelletjes op kinderen en jonge volwassenen. In Erfurt zelf hebben duizenden in rouw stilgestaan bij de slachtoffers; in heel Duitsland hingen de vlaggen halfstok en werden talloze officiële bijeenkomsten geannuleerd. Vanochtend werd in veel bedrijven en op scholen een minuut stilte in acht genomen.

De 19-jarige Robert Steinhäuser heeft vrijdagochtend in de tijdspanne van ongeveer twintig minuten doelgericht veertig schoten gelost uit een negen millimeter pistool. Hij executeerde dertien docenten met gerichte schoten op hoofd en borst – eerder ging de politie nog uit van veertien gedode leraren, maar een van hen bleek zwaargewond. Twee scholieren verloren het leven door kogels die Steinhäuser door de deur van een klaslokaal vuurde. Een agent werd dodelijk getroffen toen hij het gebouw wilde betreden, terwijl hij nog bezig was zijn kogelvrije vest aan te trekken.

De ex-scholier heeft het gymnasium systematisch doorzocht. Hij ging van lokaal tot lokaal, opende de deur en als hij geen docent aantrof sloot hij de deur weer om zijn zoektocht te vervolgen. Hij staakte de jacht toen hij oog in oog kwam te staan met de docent geschiedenis Rainer Heise. De 60-jarige docent sloot de jongen op in een lokaal waar hij even later zelfmoord pleegde.

Steinhäuser was in februari van school gestuurd nadat hij doktersverklaringen had vervalst waarmee hij absentie wilde rechtvaardigen. Zijn ouders waren daarvan niet op de hoogte. Toen hij vrijdagochtend het huis verliet verkeerde zijn moeder in de veronderstelling dat hij naar school ging om deel te nemen aan een schriftelijk eindexamen en wenste hem succes.

Steinhäuser was lid van twee verenigingen voor sportschutters in zijn woonplaats waar hij met wapens leerde omgaan. Dankzij dat lidmaatschap was hij in bezit van geldige wapenvergunningen en kon hij goedkoop aan munitie komen. In een toilet vond de politie 500 stuks munitie. Behalve het pistool (Glock 17) had Steinhäuser ook een geweer (Mosberg 590) bij zich dat hij evenwel niet heeft gebruikt.

Bernhard Vogel (CDU), minister-president van Thüringen, sprak zich gisteren uit voor een aanscherping van de wapenwetgeving. Vrijdag had de Bondsdag een wetsvoorstel aangenomen dat het wapenbezit in Duitsland verder aan banden legt. Ook Peter Struck, fractievoorzitter van de SPD in de Bondsdag, sloot een revisie van het wetsvoorstel niet uit. Minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily (SPD) opperde om de leeftijd voor wapenbezit te verhogen van 18 tot 21 jaar. De jaarlijkse toogdag van Duitse schutterijverenigingen afgelopen zaterdag werd afgelast. In Duitsland zijn 1,6 miljoen mensen lid van schutterijen en schietverenigingen.

In de slaapkamer van de jongen ontdekte de politie stripverhalen en computerspelletjes die, aldus een woordvoerder, duiden op een ,,hang naar oorlogs- en geweldsverheerlijking.'' De politie maakte de namen van computerspelletjes niet bekend. Volgens medescholieren was Steinhäuser een fervent deelnemer aan het online-computerspel `Counterstrike', waar de spelers, verdeeld in terreurgroepen en anti-terreurgroepen, elkaar met een uitgebreid wapenarsenaal naar het leven staan. Om te overleven vereist het spel van de deelnemers dat agenten, passanten en scholieren worden vermoord. In Duitse media werd gesuggereerd dat Steinhäuser zich in strategie, kleding en wapenkeuze door het spel heeft laten inspireren.

Edmund Stoiber, kanselierskandidaat voor de christen-democraten heeft inmiddels een verbod geëist van gewelddadige video's en de zogenoemde killergames die via internet worden gespeeld. Over de persoonlijkheid van Steinhäuser wordt veel gespeculeerd. De politie werkt nog aan een profielschets en waarschuwde voor voorbarige conclusies.

Steinhäuser woonde bij zijn ouders, zijn moeder werkt als verpleegster, zijn vader heeft een leidinggevende functie bij elektronicagigant Siemens. Op school stond hij bekend als een moeilijke leerling, die steeds weer de confrontatie zocht met de docenten, zei geschiedenisleraar Heise. Scholieren beschreven Steinhäuser als een jongen die graag de aandacht trok. Hij leidde geen geïsoleerd bestaan, maar veel vrienden zou hij niet hebben gehad.

De leerlingen van het Gutenberg-Gymnasium zijn vanochtend niet naar de school teruggekeerd maar werden gezamenlijk in het gemeentehuis opgevangen. Van het plan om de schoolklassen tijdelijk over andere scholen in de stad te verspreiden werd afgezien. Het schoolgebouw wordt gerenoveerd en daarna weer in gebruik genomen.