Ajax verheft minimalisme tot kunst

De kampioen van de hoop moet nog een week wachten op de landstitel. Het talentvolle elftal van Ajax roept emoties uit bijna vervlogen voetbaltijden op, al was het maar omdat het laatste kampioenschap van vier jaar geleden dateert. De Amsterdamse kinderhand is gauw gevuld, met dank aan de concurrenten PSV en Feyenoord die op beslissende momenten belangrijke punten verspeelden. Ajax won gisteren met 2-0 van FC Den Bosch, maar moet door een 3-0 zege van PSV op Sparta het kampioensfeest op het Museumplein met een week uitstellen.

De kampioen van de regelmaat, zouden we Ajax met een beetje overdrijving kunnen noemen. De ploeg speelt in de geest van zijn trainer. Ronald Koeman was vrije verdediger. Als coach van Vitesse deed hij het slot op de deur. In dienst van Ajax wijkt hij niet af van zijn standpunt: eerst een hechte defensie smeden, dan komen de aanvallen vanzelf. Het Amsterdamse publiek accepteert het minimalistische spel. Het doel heiligt de middelen. Veertigduizend toeschouwers waren afgekomen op de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Nu de 28ste landstitel in zicht is, blijkt Ajax toch weer een populaire club.

Na afloop werd het kampioenselftal van 1977 postuum gehuldigd. Onder leiding van de Joegoslavische coach Tomislav Ivic verloochende Ajax destijds ook zijn huisstijl. Een kwart eeuw geleden leidde het defensieve spel tot oproer. De wedstrijden in De Meer trokken soms slechts vijfduizend getrouwen.

In de tussenliggende periode speelde Ajax, met wisselend succes, fris en aanvallend voetbal. Het laatste kampioenselftal van 1998 stond onder leiding van een bijna vergeten trainer uit Denemarken. Morten Olsen had oog voor creativiteit en onvoorspelbare acties. Hij werd na een serie slechte resultaten bedankt voor bewezen diensten. Zijn opvolgers Jan Wouters en Co Adriaanse hadden bij mindere prestaties ook weinig krediet bij pers en publiek.

Nee, dan Ronald Koeman. Met zijn ontspannen en beleefde houding heeft hij zijn als speler opgebouwde krediet alleen maar groter gemaakt. Het spel van Ajax mag dan saai en doelmatig zijn, de winnende coach heeft momenteel het gelijk aan zijn zijde. Bij een gelijkspel tegen NEC, volgende week in Nijmegen, viert hij zijn eerste hoofdprijs als hoofdtrainer. Een week later kan Ajax in de bekerfinale tegen FC Utrecht `de dubbel' winnen.

De kampioen van de armoede wil Ajax niet genoemd worden, maar het vertoonde spel geeft dit seizoen weinig aanleiding tot positieve geluiden. De koploper profiteert van de drukke agenda's van PSV en Feyenoord die beide veel Europa-Cupduels moesten spelen. Ajax struikelde in augustus vorig jaar in de voorronde van de Champions League over het Schotse Celtic. In het UEFA-Cuptoernooi werden de Amsterdammers vervolgens al voor de winterstop uitgeschakeld door het middelmatige BK Kopenhagen. Met als gevolg dat de onervaren selectie meer rust en ruimte kreeg om de kampioensschaal in de wacht te kunnen slepen.

Ajax speelde tegen FC Den Bosch tempoloos en fantasieloos. Het Brabantse betonvoetbal stond geen flitsend aanvalsspel toe, maar een beetje meer spektakel hadden de fans in de bijna uitverkochte Arena wel verdiend. Na de vroege openingstreffer van Machlas hield het Amsterdamse `schouwburgpubliek' zich muisstil onder het gesloten dak. De Griekse aanvaller maakte na rust ook het tweede doelpunt en bracht zijn totaal op twaalf competitietreffers.

Tekenend voor de schotloosheid van Ajax is de leidende positie op de topscorerslijst van Rafael van der Vaart. De jonge middenvelder, die veertien doelpunten maakte, is al maanden geblesseerd. De Egyptenaar Hossam is laat ontdekt als centrumspits. De uitblinker van de afgelopen weken werd gisteren wegens een dijbeenblessure nog voor rust vervangen door de Zweed Ibrahimovic, die met zijn gestuntel op de vierkante meter wederom de lachers op zijn hand kreeg.

FC Den Bosch speelde zonder de geschorste waterdragers Jan Michels en Fred van der Hoorn. De degradatiekandidaat moest het ook zonder eigen fans stellen, nadat de Amsterdamse politie had verkondigd geen veiligheid te kunnen garanderen. De ploeg van trainer Wiljan Vloet, die na de zomer Georges Leekens vervangt bij Roda JC, moet volgende week de thuiswedstrijd tegen AZ winnen. FC Den Bosch moet verder hopen op een nederlaag van FC Groningen bij Sparta of De Graafschap tegen PSV om de nacompetitie te kunnen ontlopen.

FC Den Bosch kreeg nauwelijks doelkansen tegen Ajax en bood de Amsterdamse doelman Fred Grim een feestelijk afscheid in de Arena. De 36-jarige doelman heeft volgens de beleidsbepalers de pensioensgerechtige leeftijd bereikt en krijgt geen nieuw contract aangeboden. Hij wordt volgend seizoen keeperstrainer bij de jeugd. Gisteren was hij na zijn honderdste wedstrijd voor Ajax 1 een geëmotioneerde jubilaris. Hij kreeg bloemen, een dankwoord en een staande ovatie. Net als de Deen Ole Tobiassen, die na blessureleed bij AZ aan zijn rentree gaat werken.

Ajax

2

FC Den Bosch

0

Ruststand 1-0. 5. Machlas 1-0, 73. Machlas 2-0. Schds: Luyten. Tsch: 40.355. Gele kaart: Wamberto (Ajax).