Ajax benoemt jurist Jaakke als voorzitter

John Jaakke wordt met ingang van oktober volgend jaar de nieuwe voorzitter van Ajax. Hij wordt ingewerkt door zijn voorganger Michael van Praag, die na dertien jaar vrijwillig terugtreedt.

Jaakke is gisteren door de ledenraad van Ajax unaniem tot voorzitter gekozen. Hij was in januari gepolst door oud-politicus Ed. van Thijn, die zich als lid van de selectiecommissie met de opvolging bemoeide. Jaakke is ook beoogd voorzitter van de Raad van Commissarissen.

De 47-jarige jurist Jaakke was alleen als supporter verbonden aan Ajax. Hij heeft nooit gevoetbald, maar naar eigen zeggen wel affiniteit met het spel. Hij is in woonplaats Bussum vaak toeschouwer bij zijn hockeyende kinderen. ,,Ik ben zelf niet gebouwd om te sporten'', verklaarde Jaakke gisteren op een persconferentie in de Arena. ,,Ik ging als middelbare scholier wel vaak naar wedstrijden in het Olympisch Stadion en roetsjte dan stiekem met mijn vrienden van de wielerbaan naar beneden.''

Jaakke werkt momenteel bij een Amsterdams advocatenkantoor. Hij is gespecialiseerd in binnenlandse en buitenlandse overnames. Hij blijft deze functie uitoefenen en gaat bij Ajax onbezoldigd aan het werk. Hij moet nog wel lid worden van de club.

Door drukke werkzaamheden is Jaakke pas over anderhalf jaar beschikbaar. Ajax vond de huidige voorzitter Van Praag bereid diens voorgenomen vertrek een jaar uit te stellen. Jaakke wordt naar verwachting tijdens de vergadering van de ledenraad in oktober 2003 benoemd tot zijn opvolger.

Jaakke was ,,volstrekt verrast'' door het telefoontje van commissielid Van Thijn. ,,Ik zat in de auto en viel bijna van mijn stoel. Ik heb vanuit mijn onderbuik, op emotionele gronden, positief gereageerd. Ik heb ook niet lang hoeven na te denken, want ik kan me geen mooiere baan bedenken. Besturen zit in m'n bloed. En Ajax is altijd mijn club geweest'', aldus Jaakke.

Ajax was het afgelopen jaar tevergeefs op zoek naar een voorzitter die uit eigen geledingen kwam. De belangrijkste kandidaten waren Johan Cruijff en Leo van Wijk, de voorzitter van de ledenraad. Zij waren niet beschikbaar. KLM-topman Van Wijk noemde gisteren ,,drukke werkzaamheden'' als belangrijkste reden voor zijn bedankje. ,,Ik zit voor mijn werk ook erg veel in het buitenland'', aldus Van Wijk.

Volgens de huidige beleidsbepalers van Ajax is het geen nadeel dat de nieuwe voorzitter affiniteit met topvoetbal mist. ,,Ik kwam destijds ook van buiten'', reageerde Van Praag, die bij zijn aanstelling in 1988 vooral bekendheid genoot als zoon van oud-voorzitter Jaap van Praag.

AJAX-DEN BOSCH: pagina 16