Acteurs mogen bij Compagnie blijven

In de bezuinigingsoperatie bij de Amsterdamse Theatercompagnie zullen geen gedwongen ontslagen onder de acteurs vallen. Dat benadrukt artistiek leider Theu Boermans in reactie op de berichtgeving in deze krant over het vrijdag gepubliceerde Structuurplan Theatercompagnie.

In het structuurplan, geschreven door de nieuwe zakelijk leider Ocker van Munster, staat dat het gezelschap minder moet gaan produceren en daarom minder vaste acteurs nodig heeft. ,,Dit betekent dat een aantal contracten voor onbepaalde tijd geleidelijk aan vervangen zullen moeten worden door freelance contracten (een vaste pool van freelance medewerkers),'' zo schrijft Van Munster.

Volgens Boermans betekent dit echter dat de acteurs die in vaste dienst zijn (bij de Theatercompagnie zijn 11,6 vaste arbeidsplaatsen), de vrijheid wordt gelaten om voor een open samenwerking te kiezen. Ze worden niet gedwongen.

,,Omdat ik een vast ensemble wilde, eiste ik vroeger van acteurs een vast contract '', zegt Boermans. ,,Nu mogen ze ook met anderen werken. Dat is meer van deze tijd. Bovendien kan ik ze niet allemaal drie rollen per jaar garanderen.'' Actrice Sylvia Poorta heeft inmiddels haar vaste contract voor een freelance bestaan ingeruild.

Boermans benadrukt ook dat regisseur Frans Strijards en zakelijk leider Roelf Huizenga uit vrije beweging weggaan, ,,na goed overleg'', en niet zijn ontslagen. De enige twee die worden ontslagen zijn een werkneemster van het kostuumatelier en een aspirant-technicus. Het contract van een IT'er wordt ingekrompen van dertig uur naar twintig.