Achttien jaar cel voor hoofddader gijzeling Helden

Het Gerechtshof in Den Bosch heeft de hoofdverdachte in de Heldense gijzelingszaak vanmorgen in hoger beroep veroordeeld tot achttien jaar cel. Eerder werd hij veroordeeld tot twintig jaar cel. De advocaat-generaal had dit ook opnieuw tegen hem geëist. De 35-jarige man is schuldig bevonden aan poging tot moord en doodslag, meerdere verkrachtingen en gijzeling. De Amsterdammer gijzelde in maart 2000 een gezin in het Limburgse Helden. Tijdens de gijzeling werden de dochters van het gezin verkracht, gezinsleden mishandeld en politieagenten beschoten. Het gijzeldrama kreeg veel aandacht, mede doordat misdaadverslaggever Peter R. de Vries onderhandelde met de gijzelnemer. De 36-jarige medeverdachte hoort vanmiddag wat zijn straf zal zijn. Tegen hem is vijftien jaar cel geëist. De rechtbank in Roermond veroordeelde hem in december 2000 tot Eerder tien jaar cel.