Ybema: uitvoer blijft achter bij wereldhandel

De uitvoer van Nederland blijft achter bij de groei van de wereldhandel. Staatssecretaris Ybema van Economische Zaken schrijft het verlies van marktaandeel van Nederlandse goederen in het buitenland toe aan te hoge prijzen. Hij verwacht dat dit de export ook in de toekomst onder druk zal zetten. De loonkosten zijn de afgelopen jaren veel sneller toegenomen dan de arbeidsproductiviteit, en dat verzwakt de positie van ons land. Vooral in Europa, waar 60 procent van onze export naar toe gaat, verliezen we terrein. In andere landen maakte de lage koers van de euro de stijgende kosten in Nederland goed. De export groeide de afgelopen tien jaar met gemiddeld 3 procent. De belangrijkste groei deed zich niet voor bij de puur Hollandse producten, maar bij de zogeheten `wederuitvoer'.