Vivendi moet opnieuw belegger gaan raadplegen

Het Franse mediaconcern Vivendi Universal gaat zo snel mogelijk een nieuwe aandeelhoudersvergadering uitschrijven omdat er op de bijeenkomst van afgelopen woensdag is geknoeid met het elektronische stemsysteem. Vivendi zegt te hebben ontdekt dat de stemmachines van de belangrijkste aandeelhouders systematische fouten vertoonden die opzettelijk lijken te zijn veroorzaakt.

Het concern heeft gisteravond verklaard dat de manipulatie het concern dwingt tot het uitschrijven van een nieuwe aandeelhoudersvergadering. Binnen enkele dagen zal de datum bekend worden gemaakt.

Op de vergadering van woensdag kreeg topman J. M. Messier scherpe kritiek te verduren. In Parijs waren circa 5.000 aandeelhouders bijeengekomen om uitleg te krijgen over de strategie van de 149 jaar oude onderneming die in enkele jaren is getransformeerd van een waterbedrijf naar een mediaconcern. Daardoor is een schuld ontstaan van bijna 14 miljard euro. De koers van Vivendi Universal is sinds begin dit jaar met bijna 40 procent gezakt. Zowel aandeelhouders als werknemers roepen al enige tijd om het vertrek van de Franse bestuursvoorzitter.

Een analist verklaarde tegenover persbureau Bloomberg dat voor Messier de nieuwe aandeelhoudersvergadering ,,op geen slechter moment kan komen''.

Aan de andere kant biedt het Messier de mogelijkheid om alsnog te proberen zijn afgelopen woensdag weggestemde optieplan door te drukken. De bestuursvoorzitter zegt de opties nodig te hebben om toptalent aan te trekken, vooral voor de entertainmentindustrie. Het optieplan van Messier behelst maar liefst 5 procent van het uitstaande aandelenkapitaal.

Ook een voorstel om groen licht te geven voor een nieuwe aandelenuitgifte ter waarde van 3 miljard euro kreeg van de beleggers afgelopen woensdag geen genade. Verwacht wordt dat Messier een lobby zal opzetten om beide voorstellen - aandelenuitgifte en optieplan - alsnog goedgekeurd te krijgen.

Messier bleef afgelopen woensdag op zijn post zitten dankzij het vertrouwen dat de raad van commissarissen in hem heeft. Maar ook Amerikaanse aandeelhouders zijn tevreden over de strategische koers die Messier met Vivendi vaart.

Vivendixe heeft de afgelopen jaren veel Amerikaanse mediabedrijven overgenomen, zoals de Universal filmstudio's.