Veel mijlpalen op Gergiev Festival

Het 7de Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival heeft dit jaar plaats van 12 tot en met 21 september. Het festival is gewijd aan mijlpalen uit de loopbaan van chef-dirigent Valery Gergjev. Hij viert komend seizoen zijn vijfentwintigste jaar als dirigent, wordt vijftig en leidde vijftien jaar geleden voor het eerst Rotterdams Philharmonisch Orkest.

In het festival wordt dagelijks in een concert en een randprogrammering met lezingen, performances en films aandacht besteed aan leven en werken van een voor Valery Gergjev belangrijk componist. Er zijn dagen rondom Stravinski (Psalmensymfonie, Le sacre du printemps en Les noces), Prokofjev, Goebaidoelina, Sjostakovitsj (Eerste Vioolconcert, Vierde symfonie), Berlioz (Roméo et Juliette), Mahler (Zesde symfonie) en Skrjabin. Ook is er een kinderprogramma, een symposium over het symfonieorkest in de 21ste eeuw, dirigentenmasterclasses door Valery Gergjev en een slotconcert met wereldpremières van gelegenheidscomposities door Sofia Goebaidoelina, Gija Kantsjeli en Micha Hamel. Muziektheatraal hoogtepunt wordt een gedramatiseerde opvoering van het oratorium Passion und Auferstehung Jesu Christi nach Johannes van Sofia Goebaidoelina door solisten, koor en orkest van het Mariinski Theater.

Inl: www.gergievfestival.nl