Uitgaan bij de krakers

Even genoeg van de groter dan grote buitenfeesten of kleine party's-met-dresscode. Lukas Keijser gaat uit in de krakersscene.

Sinds de jaren negentig is het uitgaan grootser dan ooit. Zo heeft Sensation plaats in de Amsterdam Arena en Innercity in het congrescentrum Rai. Beide locaties zijn goed voor 35.000 bezoekers. De feesten buiten zijn nog massaler. Mystery Land in pretpark Six Flags trok vorig jaar 50.000 partygangers, Dance Valley in recreatiegebied Spaarnwoude 30.000 – met chaos als gevolg toen het openbaar vervoer niet naar behoren liep. Bovendien: als een club opengaat of een enigszins vernieuwende bar, dan zit deze binnen de kortste keren bomvol. Soms staan er lange rijen voor de deur.

Inmiddels hebben verscheidene organisatoren besloten kleinere feesten te geven. Exclusievere, met een striktere dresscode en deurbeleid, spannende acts en goede dj's. Ze worden gehouden in clubs of zalen waar niet meer dan een paar duizend man in kunnen en zijn gericht op publiek dat genoeg heeft van de massale toestanden. Een kaartje voor zo'n feest kost algauw minstens 50 euro.

Veel goedkoper en zeker zo verrassend is het uitgaan bij de krakers. Er bestaat door Nederland een enorme scene met restaurants, clubs, bars, bioscopen, theaters, sauna's en (weggeef)winkels. Je kunt er dansen op trance of vegetarisch of veganistisch eten en daarna een politieke film bekijken, maar ook een performance meemaken waar ze een dansje doen op een Deens gedicht dat iemand uit het publiek moet voorlezen. Tegelijkertijd worden er tosti's rondgedeeld die met twee strijkijzers zijn `gebakken'.

Tijdens de wekelijkse muziekavond Kraakgeluiden in de binnenstad in de voormalige filmacademie in Amsterdam, wordt geïmproviseerd. Vreemde geluiden klinken uit conventionele instrumenten. De filmzaal zit aardig vol. Gezellig: flesje bier en sigaret mogen erbij. Naderhand is de bar in het enorme pand open. Op de deur van het toilet staat `Break free, burn your passport'. In het kraakpand Vrankrijk verderop in de stad is het dan gay-avond. Drinken terwijl punk, maar later ook progressieve dance door de speakers klinkt. Ook hier is het publiek gemêleerd. Wat old-school-krakers, wat Italiaans en Spaans, wat bekende gezichten uit het uitgaansleven. Een enkele gothic met opvallend keurige dictie.

Ideaal en eigenlijk vreemd met die massale belangstelling voor steeds weer anders uitgaan: in de kraakscene geen rijen. Minder fijn is dat met het ontruimen van panden soms de meest fantastische feesten verdwijnen. Zucht, waren de Kalenderpanden nabij Artis nog steeds maar bezet.

Info: www.squat.net

Lukas Keijser: lk@nrc.nl

    • Lukas Keijser