TPG grijpt in bij express en logistiek

TPG gaat behalve bij de postdivisie, ook ingrijpen bij de logistieke en expressdivisie in Nederland. Dat heeft bestuursvoorzitter Peter Bakker desgevraagd bevestigd.

TPG wil bij de koeriersdochter TNT de arbeidsvoorwaarden aanpassen en meer werk uit laten voeren door zelfstandige vrachtwagenchauffeurs. Ook moeten de tientallen regionale centra van waaruit de vrachtwagens af en aan rijden, worden samengevoegd om zo kosten te kunnen besparen.

De chauffeurs van TNT werken onder de CAO voor de post, waardoor ze beter betaald krijgen dan andere vrachtwagenchauffeurs. Bakker: ,,Het is verdomde moeilijk concurreren met de handen op de rug omdat toevallig je arbeidsvoorwaarden anders zijn.''

Ook wil TPG zelfstandige chauffeurs inhuren als dat nodig is, in plaats van in iedere stad een eigen chauffeur klaar te hebben staan zoals nu het geval is.

Een ander onderdeel van de reorganisatie is dat de pakketafdeling van TPG verzelfstandigt. De pakketdienst werd bij de overname van het Australische TNT door het toenmalige PTT Post bij de expressafdeling gevoegd. De activiteiten bleken moeilijk te combineren, waardoor de resultaten achterbleven. Bij de reorganisaties gaan vooralsnog enkele tientallen arbeidsplaatsen verloren.

Bij PTT Post verdwijnen volgens vakbondsbestuurder Alfred Lohman van CFO CNV 6.000 van de 21.000 postbodes uit het straatbeeld in 2008, allen door natuurlijk verloop. Bakker zegt dit aantal niet te kunnen bevestigen. De postbodes worden vervangen door goedkopere arbeidskrachten. Ook worden postkantoren gesloten en stafafdelingen samengevoegd. De bezuinigingen bij de post moeten het bedrijf ongeveer 300 miljoen euro besparen.