Toneelstuk

In Bagdad is gisteravond onder overweldigende belangstelling van met name hoogwaardigheidsbekleders het toneelstuk `Zabiba en de Koning' in première gegaan. Het stuk is gebaseerd op de gelijknamige novelle van Saddam Hussein, die bij verschijnen twee jaar geleden buitengewoon veel aandacht in de Iraakse media heeft gehad. Het verhaal gaat over een koning die diep onder de indruk is van Zabiba, een meisje van bescheiden komaf maar begiftigd met ,,een stralende schoonheid, een opmerkelijke intelligentie en uitzonderlijke moed''. Zabiba slaagt erin de koning en zijn volk samen te brengen in de strijd tegen ,,de samenzweerders''. De première gisteren in het Nationale Theater in Bagdad, was de eerste van een weekeinde van festiviteiten ter gelegenheid van de 65-ste verjaardag van de president, zondag.