Televisie en Radio Voorkeur zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Debat met onder andere CDA-ideoloog dr. Anton Zijderveld en oud-fractievoorzitter Wim Aantjes over de mogelijkheid van een centrumrechts kabinet van CDA, VVD en Lijst Pim Fortuyn. Ned.3, 12.07-13.05u.

De enclave. Slot van een driedelige dramaserie over de val van Srebrenica. Afl.: In de grond. Ned.3, 22.08-23.05u.

Nieuws aan tafel. Paul Rosenmöller, Humberto Tan en Willem Oltmans discussiëren over het einde van het kabinet-Kok, voetbalgeweld en de vaste boekenprijs. RTL5, 23.00-24.00u.

7-dagen. Over KPN dat met de lancering van i-mode (e-mailen en internetten met de mobiele telefoon) nieuwe financiële bronnen aan wil boren. Maar zit de consument wel te wachten op zo'n speeltje? Ned.3, 23.05-23.38u.

DOCUMENTAIRES

Wat sterren vertellen. Zie tv-vooraf. Ned.1, 17.15-17.25u.

Nedernoren gezocht. Over het Noorse eiland Hovden dat Nederlanders zocht om ontvolking tegen te gaan. Inmiddels hebben zich vijf gezinnen op het 15 vierkante kilometer grote eiland gevestigd. Ned.3, 20.53-21.50u.

Bonanza. Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.38u.

AMUSEMENT & KUNST

Vrije geluiden. Geheel gewijd aan verkiezing Toondichter des Vaderlands. Ned.3, 11.00-12.00u.

Close-up. Portret van filmster Greta Garbo. Meer dan tien jaar na haar dood geven nieuwe ontdekkingen een heel andere kijk op haar leven. De brieven van haar minnares Mercedes De Acosta geven inzicht in Garbo's geheime passies en problemen. Afl.: Greta Garbo; De ijskoningin van het witte doek. Ned.1, 18.33-19.30u.

Frø-live. Eerste aflevering van een nieuwe satirische serie met Ruben van der Meer en Horace Cohen. Ned.3, 20.23-20.53u.

RUR. Gasten zijn acteur Marc Klein Essink, zangeres Sandra Reemer en pianist Wibi Soerjadi. De gasten worden geïntroduceerd door Miss Universe Nederland, die Nederland eind mei zal vertegenwoordige op de Miss Universe verkiezingen in Puerto Rico. En oude beelden van zangeres Nina Hagen. SBS6, 21.10-22.00u.

Spraakmakers. Gesprek met de kleindochter van kunstenaar Pablo Picasso Marina. Zij bedelde heel haar jeugd om aandacht en liefde van haar grootvader en schreef er een boek over. Canvas, 21.40-22.15u.

Kunst... omdat het moet. Aandacht voor de reizende tentoonstelling van de nazi's in 1937 waarin zij de kunst die ze het meest haatten lieten zien: Entartete Kunst. Meer dan drie miljoen bezoekers zagen kunstwerken van Kandinsky, Beckmann, Chagall, Max Ernst, Otto Dix en nog 107 anderen. Bezoekers en critici van toen blikken terug. Ned.3, 0.15-1.15u.

FILM

The Parent Trap (Nancy Meyers, 1998, VS). Zoveelste verflming van Erich Kästners jeugdroman `Das doppelte Lottchen' is een meisjesfilm over hoe dolletjes het is om zes weken op zomerkamp te zijn, te ontdekken dat je eigenlijk een tweeling bent en dan samen met je zusje proberen om je gescheiden ouders weer bij elkaar te krijgen. Met Lindsay Lohan in een dubbelrol en Dennis Quaid en Natasha Richardson als de ouders. BBC1, 14.30-16.35u., met reclame.

The Great Smokey Roadblock (John Leone, 1976, VS). Merkwaardige road movie met Henry Fonda als een in het nauw gedreven vrachtwagenchauffeur die een lift geeft aan zes prostituées en zich ontpopt tot volksheld. SBS6, 15.05-16.55u., met reclame.

. The Full Monty (Peter Cattaneo, 1997, Engeland). Buitengewoon succesrijk regiedebuut is een opgewekte komedie over zes werkloze staalarbeiders die in een post-thatcheriaans verhard Engeland aan de slag gaan als strippers. Net5, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

The Taking of Pelham One Two Three (Joseph Sargent, 1974, VS). Effectieve misdaadthriller grossiert in dirty words. Gangsters o.l.v. Robert Shaw gijzelen passagiers van New Yorkse ondergrondse. Met Walter Matthau als commissaris van politie. BBC1, 0.15-1.55u.

Europa Europa / Hitlerjune Salomon (Agnieszka Holland, 1989, West-Duitsland/Frankrijk). Memoires van Salomon Perel stonden model voor opmerkelijk oorlogsdrama over jonge joodse Pool die de Tweede Wereldoorlog overleefde door zich voor te doen als loyale Duitser. Hij belandde op een eliteschool voor de Hitlerjugend. ZDF, 0.20-2.10u.

The Out of Towners (Arthur Hiller, 1970, VS). Door Neil Simon geschreven komedie. Echtpaar uit de provincie Jack Lemmon en Sandy Dennis doen in New York alle denkbare grotestadstrauma's op. Maandag, SBS6, 14.00-15.50u., onderbroken door reclame.

RADIO

Opium. Gesprek met Pieter Hilhorst en regisseur Carel Alphenaar over het door Hilhorst geschreven politieke theaterstuk Hetze. Verder conservator Pieter Biesboer over de tentoonstelling met landschappen van Jacob van Ruisdael in het Haarlemse Frans Hals Museum. Radio 1, 19.04-20.00u.

Uit het Nieuws. De 71-jarige emeritus-hoogleraar Isaac Lipschits

praat over de Liro-archieven, door de nazi's geroofde kunstschatten uit joods bezit en de schilderijenlijst van de Duitse roofbank Lippmann, Rosenthal & Co (Liro) en de interactieve website `digitaal monument'. Radio 1, 21.04-22.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Impressies van de James Joyce-avond afgelopen dinsdag in Amsterdam met discussies, voordrachten en felle pleidooien vóór Joyce. Ook een gesprek met vertalers van Joyce laatste boek Finnegans wake Robert-Jan Henkes en Erik Bindervoet. 747AM, 23.00-24.00u.