Televisie en Radio Voorkeur zaterdag

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Discussie tussen demissionair minister van Integratie en Grote Stedenbeleid Roger van Boxtel (D66) en lijsttrekker van Leefbaar Nederland Fred Teeven over onder andere integratie en islam. Ned.2, 17.35-18.43u.

Knevel op zaterdag. Gesprek met de demissionaire minister Tineke Netelenbos over het door de Kamer afgewezen nationale verkeers- en vervoersplan. Ned.1, 20.32-21.00u.

Het Lagerhuis. Debat met Hans Dijkstal als gast over meer snelwegen, vrouwelijke ministers en seksueel misbruik. Ned.3, 21.03-22.00u.

Nova. O.m. aandacht voor de verkiezingscampagne van de VVD. Ned.3, 22.15-22.40u.

Lijsttrekkersdebat. Speciale live-uitzending waarin de lijsttrekkers Ad Melkert, Thom de Graaf, Jan Peter Balkenende, Hans Dijkstal, Paul Rosenmöller en Pim Fortuyn met elkaar in debat gaan over veiligheid, onderwijs, gezondheidszorg en de multiculturele samenleving. Tijdens dit debat wordt de tussenstand van de finale van de Soundmixshow bijgehouden. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Een wereldzaak. Tiende aflevering in een serie over ondernemingen portretteert de Rotterdamse kapsalon Intertex, veehouder Jan Hoogenboom in Oudewater en de Marokkaanse vishandelaar Mohamadi Alhabase. Ned.3, 15.50-16.20u.

Dwarsstraat. Vierde aflevering van een serie waarin vijf wijken strijden om de Samen Veilig Prijs 2002. Ned.1, 19.00-19.30u.

KUNST

L!nk. Onder meer de biografische film Iris over de Britse schrijfster Iris Murdoch en een actuele bewerking van Shakespeare's toneelstuk King Lear. Canvas, 20.40-21.05u.

FILM

. Genevieve (Henry Cornelius, 1954, Engeland). Charmante maar gedateerde komedie groeide destijds uit tot fenomenaal Brits kassucces. Twee bevriende echtparen houden in hun old-timers een cross-country-race. BBC2, 16.15-17.35u.

De onmacht (Karim Traïdia, 1991, Ned.). Maker van De Poolse bruid portretteert een Noord-Afrikaanse gastarbeider die niet kan aarden in Frankrijk. Hij kwijnt weg op zijn zolderkamertje en voelt zich zo ontheemd dat hij lichamelijk en geestelijk impotent wordt. Met Monique van Hinte, Farid Sbahi en Hakim Traïdia. Ned.3, 16.20-16.53u.

Where Eagles Dare (Brian G. Hutton, 1969, Eng.). Heroïsche avonturenfilm naar roman van Alistair MacLean. Richard Burton en Clint Eastwood dienen in Tweede Wereldoorlog een Amerikaanse officier te bevrijden uit een hermetisch afgesloten Duits kasteel. RTL5, 20.30-23.25u., onderbroken door reclame.

. Tussenland (Eugenie Jansen, 2002, Nederland). Fictiedebuut van documentairemaakster Jansen is een in de biocoop uitgebrachte telefilm die in Rotterdam een Tiger Award won. Knap portret van de dwarse verstandhouding tussen een 18-jarige asielzoeker en een bejaarde mopperkont. Ned.3, 22.50-0.17u.

The Hunt for Red October (John McTiernan, 1990, VS). Sean Connery is een klassiek veldheer, militair strateeg én filosoof, die over wil lopen naar Amerika in Koude-Oorlogsthriller naar bestseller van Tom Glancy. Zijn nucleair bewapende, geruisloze onderzeeboot wordt in de Atlantische diepzee door zowel de Sovjets als de Amerikanen achtervolgd. BBC1, 23.20-1.30u.

Voyage of the Damned (Stuart Rosenberg, 1976, Engeland). Ambitieus oorlogsdrama over honderd Duitse joden die in mei 1939 van propagandastrateeg Goebbels toestemming kregen om per passagiersschip naar Cuba te vertrekken. Havana stuurt de boot echter terug naar huis. Met o.a. Faye Dunaway. Ned.1, 23.53-2.25u.

The French Connection II (John Frankenheimer, 1975, VS). Licht teleurstellend vervolg op Oscar-winnende actie-klassieker van William Friedkin uit 1971. Gene Hackman is andermaal de grimmige New Yorkse agent Popeye Doyle. In Marseille probeert hij narcoticakoning Fernando Rey te pakken. BBC2, 0.00-1.55u.

. Dropouts (Will Wissink, 1998, Ned.). Licht romantische en realistische film laat zien hoe drie daklozen overleven in Amsterdam tijdens de zomer van 1997, toen de Eurotop de stad zowel gezelliger als onverdraagzamer maakte. Regisseur Wissink gunt zijn hoofdrolspelers wat geluk voordat verslaving en verbittering hun rechten weer opeisen. Trok in de bioscoop 903 bezoekers. Ned.3, 0.17-2.00u.

. Cul-De-Sac (Roman Polanski, 1965, Engeland). Derde lange speelfilm van Polanski (1933) kreeg Gouden Beer in Berlijn en is een gitzwarte, surrealistische klucht waarin teruggetrokken levende eilandbewoners Donald Pleasance en Françoise Dorléac geterroriseerd worden door voortvluchtige gangsters Lionel Stander en Jack MacGowran. Vol zelfdestructie, perverse seksualiteit en chaos. BBC2, 1.55-3.40u., zw.

RADIO

Tema. Gesprek met o.a. klinisch psycholoog Henk Schut over verschillende manieren van rouwen. 747AM, 14.02-15.00u.

Telescoop. O.a. Marcel Boogers van de Katholieke Universiteit Brabant neemt de websites van de politieke partijen onder de loep. 747AM, 17.02-18.00u.

Easy listening. Actrice Isabelle Huppert zingt voor de film 8 Femmes de Francoise Hardy hit Message Personnel en aandacht voor de 80ste verjaardag (maandag 29 april) van Toots Thielemans. Verder het Rosenberg Trio met violist Stephane Grappelli. Radio 2, 23.00-1.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met de in Rome wonende priester Antoine Bodar die al sinds zijn jeugd aan depressies lijdt en zich permanent bewust is van de dood. Radio 1, 0.04-1.00u.