Statistieken

Uit de cijfers van het koopbedrag over de maand april concludeert het CBS dat het vertrouwen van de consument in de economie keldert (NRC Handelsblad, 23 april). Is bij deze cijfers rekening gehouden met het gegeven dat een groot deel van Nederland straks twee weken vakantie heeft (dat is niet elk jaar het geval en afhankelijk van hoe de vrije dagen in mei vallen) en massaal besloten heeft op vakantie te gaan? Toen wij in januari onze vakantie voor mei boekten, was er in ieder geval bijna nergens meer iets vrij.

Niet alleen zijn deze vakanties al van tevoren betaald en dus niet zichtbaar in de uitgaven in april, maar het is ook niet gebruikelijk dat het publiek, vlak voor een vakantie dure consumptiegoederen aanschaft.

Misschien wordt het tijd dat het Centraal Bureau voor Statistiek nieuwe normen gaat hanteren bij het analyseren van de trends in het uitgavenpatroon van het publiek, in plaats van enkel af te gaan op de eigen statistieken.