Scheidsrechters?

De Nederlandse scheidsrechters krijgen dit seizoen veel kritiek te verduren. Hoe is het gesteld met het niveau van de arbitrage?

Anja van Ginhoven, woordvoerster KNVB: ,,Naar aanleiding van een uitspraak van arbiter Jol in de pers vinden we dat de problemen tussen spelers en scheidsrechters gezamenlijk moeten worden opgelost. Dus met de KNVB en alle belangenorganisaties erbij. Via de media is er veel kritiek op scheidsrechters geuit. De rol van de pers zal ook nader worden bekeken. Of de invoering van elektronische hulpmiddelen niet gewenst is? De wereldvoetbalbond FIFA heeft gezegd dat het daarvoor nog te vroeg is. De KNVB sluit zich daarbij aan.''

Fred van der Hoorn, aanvoerder FC Den Bosch: ,,Wij hebben dit jaar geen geluk met de aan ons toegewezen arbiters. FC Den Bosch krijgt onterechte strafschoppen tegen, en penalty's die we behoren te krijgen worden niet gegeven. Twee spelers van ons kregen eerder dit jaar onterecht een rode kaart, die kaarten werden een dag later dan ook door de KNVB ingetrokken. Daar hadden we tijdens die bewuste wedstrijden echter niets meer aan. Ik trek de integriteit van de Nederlandse arbiters niet in twijfel, maar die mannen mogen hun fouten best eens toegeven. We kregen vorige week tegen NEC in blessuretijd een belachelijke strafschop tegen, maar geloof maar niet dat arbiter Van Hulten zijn fout toegaf. Dat is toch vreemd? Als ik een blunder maak kom ik daar toch ook voor uit?''

Bart Latuheru, speler NEC: ,,Toen onze speler Simr afgelopen week viel in het strafschopgebied van FC Den Bosch dacht ik meteen: `we krijgen een strafschop mee'. Dat was een optelsom, de scheidsrechter marchandeerde namelijk de hele wedstrijd al. Een arbiter mag op zijn fouten worden aangesproken. Het is ook helemaal niet erg als hij na afloop toegeeft dat hij een situatie verkeerd heeft beoordeeld. Iedereen maakt toch fouten? Het is erger als een scheidsrechter marchandeert, als hij goedmakertjes weggeeft. De Nederlandse arbiters fluiten over het algemeen redelijk. Er zitten goede en slechte bij. De slechte scheidsrechters zijn een gruwel: ze misbruiken hun machtspositie en zijn totaal ongeschikt voor hun vak. Ik ken er één die om niets kaarten uitdeelt. Die man brult je aan en haalt oude koeien uit de sloot, enkel en alleen om je een oor aan te naaien. Jammer dat zoiets nog kan.''

Kees Jansma, chef-sport Canal+: ,,Scheidsrechters roepen nu dat alle kritiek hun privéleven beïnvloedt. Dat hadden ze toch kunnen weten? Ook voetballers worden in hun vrije tijd geconfronteerd met hun beroep. Een arbiter moet kritiek op zijn functioneren kunnen verdragen. De media schetsen het eenzijdige beeld van de alsmaar falende scheidsrechter? Daar ben ik het niet mee eens. Een arbiter kan toch ook via de media reageren? Nederland heeft nu eenmaal geen gelouterd scheidsrechterskorps. Maar geen enkele journalist wil doelbewust een arbiter aan de schandpaal nagelen. Sommige arbiters scharen zich onder de onaantastbaren. Die types reageren meteen kriegelig als ze op hun fouten worden gewezen. Een beetje zelfkritiek kan geen kwaad. De roep om elektronische hulpmiddelen wordt steeds harder? Waarom? Die dingen zijn alleen interessant om te beoordelen of een bal wel of niet de doellijn is gepasseerd. De laatste weken namen scheidsrechters vreemde beslissingen bij situaties die eenvoudig met het blote oog waren te beoordelen.''

Frans Derks, oud-scheidsrechter en voorzitter Dordrecht'90: ,,Emotionele reacties na arbitrale beslissingen zijn van alle tijden. Het is een bekend gegeven dat scheidsrechters niet tegen kritiek kunnen. Maar dat geldt ook voor trainers, spelers en bestuurders. De voetbalwereld bestaat uit grote ego's, als er iets verkeerd gaat breekt de pleuris uit. Ik weet van arbiter Jol dat er tussen arbiters onderling een concurrentiestrijd bestaat. Als Jol zich voorbereidt op grote toernooien is er veel kinnesinne tussen Europese toparbiters. Arbiters moeten hun eigen karakter volgen en niet alleen flink optreden als er een rapporteur langs de kant staat. De scheidsrechterswereld staat een beetje los van de voetbalwereld, dat zou anders moeten. Arbiters zeuren te veel.''