Rechter dwingt provider tot ingreep

Internetprovider Xs4all moet enkele websites van abonnees verwijderen waarop tips staan hoe de Duitse spoorwegen gesaboteerd kunnen worden. Ook moet Xs4all de namen van de abonnees aan de Duitse spoorwegen geven. Dat heeft de rechter in Amsterdam deze week bepaald in een kort geding dat de Deutsche Bahn tegen de internetprovider had aangespannen. Het bedrijf was verontwaardigd dat via Xs4all artikelen van het in Duitsland verboden linkse blad Radikal waren op te vragen.

Op de internetpagina's staat hoe het treinverkeer in Duitsland kan worden gesaboteerd. De pagina's zijn vooral bedoeld voor activisten die de treintransporten van nucleair afval willen hinderen.

De informatie staat alle enkele jaren op de Nederlandse webpagina's. Justitie in Duitsland dwong Duitse internetproviders eerder om het hun abonnees onmogelijk te maken naar de Nederlandse pagina's te surfen. De actie had geen succes want medestanders uit de hele wereld plaatsen de Radikal-artikelen op hun sites.

Xs4all moet van de rechter nu de gewraakte informatie verwijderen. Ook moet de provider binnen 24 uur de namen van de abonnees geven. Voldoet Xs4all hier niet aan, dan moet het bedrijf 5000 euro per dag betalen. De provider heeft de websites geblokkeerd. Ook zal het bedrijf de naam van abonnee bekendmaken, zoals de rechter heeft bepaald. Overigens stellen de eigenaren van de pagina zich volgens de woordvoerder van Xs4all zelf al op hun website voor.

De internetaanbieder gaat wel in beroep tegen de uitspraak. Volgens Xs4all bevat het vonnis geen juridische onderbouwing van de onrechtmatigheid van de twee artikelen uit Radikal. De uitspraak biedt providers geen enkele leidraad voor de omgang met klachten over onrechtmatige content, aldus xs4all. ,,De rechter volstaat met de melding dat XS4ALL als groot bedrijf, dat diensten aanbiedt ter wereldwijde communicatie, haar standpunt op korte termijn dient te bepalen'', aldus xs4all.

De provider hanteert een procedure met een vragenlijst om eventuele klachten te kunnen behandelen conform de Europese Richtlijn voor E-Commerce. XS4ALL is bevreesd voor de mogelijke preventieve censuur die dit vonnis tot gevolg kan hebben.

Inmiddels heeft de Deutsche Bahn ook het internetmedium Indymedia gesommeerd verwijzingen naar sites met de Radikal-artikelen weg te halen.