Rapporten over onlusten lekken uit

Door een wonderlijk toeval zijn maar liefst drie interne rapporten van buitenlandse ambassades over de gebeurtenissen in de Indiase deelstaat Gujarat naar de media toe uitgelekt. India heeft furieus gereageerd.

Het gaat om rapporten van Nederland, Duitsland en nu ook Engeland, waarin de gewelddadigheden van de afgelopen twee maanden worden beschreven tussen hindoes en moslims.

Afgelopen woensdag berichtte The Hindustan Times dat de Nederlandse missie die onderzoek deed in Gujarat, spreekt van opzettelijke afzijdigheid van de politie bij de pogroms van hindoes tegen moslims. Zelfs het woord `genocide' zou zijn gevallen, maar dat wordt door de Nederlandse ambassade ontkend. Wel staat in het rapport dat er systematischer te werk is gegaan dan de regering wil toegeven.

Ook volgens het Britse rapport, dat in handen is gekomen van de BBC, zijn de pogroms lang van te voren gepland geweest en uitgevoerd met steun van de lokale overheid.

Het rapport spreekt van `etnische zuivering' en het dodental is niet 800, zoals de Indiase regering beweert, maar 2000. Volgens de Britten zal de spanning in de deelstaat niet verminderen zolang de huidige Chief-minister, Narendra Modi, die door de BJP-regering van premier Vajpayee wordt gesteund, aanblijft.

Gisteravond zei premier Vajpayee geen lessen nodig te hebben van buitenlanders. ,,Koning Mahavir leerde ons al 2600 jaar geleden over secularisme en pluralisme.''

In Indiase termen is dit een even raadselachtige als furieuze reactie. De woordvoerster van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat de regering buitengewoon ongelukkig is met deze bemoeienis in interne kwesties. ,,India is al vollop bezig met de discussie over democratie en pluralisme en dergelijke interventies van buitenaf zijn niet erg bevorderlijk.''

Deze discussie wordt vooralsnog alleen in de media gevoerd en niet in het parlement, waar de oppositie al een week de bijeenkomsten boycot. De oppositie, onder leiding van Sonia Gandhi van de Congrespartij, wenst namelijk een debat over de Gujarat-kwestie, terwijl de regeringscoalitie eerst de begroting afgehandeld wil hebben.

Hoe drie interne rapporten van buitenlandse missies vrijwel tegelijk zijn uitgelekt blijft een mysterie. Volgens sommige commentatoren zijn de uitkomsten van de buitenlandse ambassades een steun in de rug van de oppositie, die de hindoe-extremisten van Gujarat vervolgd wil hebben. Maar andere waarnemers stellen dat `buitenlandse bemoeienis' juist het Indiase nationalisme van alle partijen bevordert en de kans bestaat dat oppositie en regering nu de gelederen zullen sluiten.

    • Anil Ramdas