PvdA blijft dalen, LPF blijft stijgen

Drie weken voor de Tweede-Kamerverkiezingen hebben zich in de politiek barometer geen verrassende wendingen voorgedaan.

In de jongste peilingen van Interview/NSS blijft de PvdA dalen en zet de stijging van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) door. Als er deze week was gestemd voor de Tweede Kamer, zou de PvdA op 33 zetels uitkomen. Dat is een zetel minder dan vorige week. Desondanks blijven de sociaal-democraten, nu met 45 zetels in de echte Kamer, de grootste partij. De Lijst Pim Fortuyn zou uitkomen op 19 zetels, één meer dan vorige week.

De PvdA wordt in de jongste peiling met 31 zetels gevolgd door het CDA van lijstrekker Balkenende. Het CDA wint vergeleken met een week geleden één zetel. Deze cijfers werden gisteren gepresenteerd in het tv-programma NOVA.

De VVD van Dijkstal is stabiel op 26 zetels. Van de overige partijen is volgens de peiling alleen D66 (plus één naar 9) positief in beweging. Van de overige partijen leveren SP en ChristenUnie een zetel in en komen uit op 7 respectievelijk 6. Het aantal kiezers dat nog geen keus heeft gemaakt, is gedaald en ligt nu op 25 procent. Dat is niet anders dan in 1998, drie weken voor de verkiezingen

Door de winst van CDA en Lijst Pim Fortuyn is er net een rechtse coalitie van CDA, VVD en LPF mogelijk. Deze coalitie zou gezamenlijk rekenen op 76 Kamerzetels. Een centrum-linkse combinatie van PvdA, CDA en GroenLinks (79 zetels) is eveneens mogelijk.

Een onwaarschijnlijke brede centrumcoalitie van PvdA, CDA en VVD kan rekenen op 90 zetels. Paars is, gezien de uitslagen van deze week, niet meer mogelijk. Paars staat met 29 zetels verlies op 68 zetels.

De politieke barometer is een represenatieve telefonische peiling onder ongeveer 1200 stemgerechtigden, die op verschillende dagen in de week zijn ondervraagd. De peiling wordt wekelijk uitgevoerd door het bureau Interview-NSS in opdracht van het televisieprogramma NOVA.