Partijpolitiek

Na de val van het kabinet worden belangrijke beslissingen plotseling anders benaderd. De PvdA is van de ene op de andere dag faliekant tegen de JSF en bij wijze van revanche is de VVD ronduit tegen het verkeersplan van minister Netelenbos (PvdA). Wij, burgers, worden geacht de democratie te waarderen, maar al wat we zien is domme partijpolitiek waaraan het belang van het land en de burgers ondergeschikt is. Is het vreemd dat we steeds moeilijker naar de stembus zijn te bewegen? Voor de bestrijding van kindermishandeling in ons land is zelfs een luttel bedrag te veel gevraagd, want daar valt niet mee te scoren. Voor de peperdure Joint Strike Fighters, die straks als speelgoed dienen, of bommen op de armsten der aarde gooien als de Verenigde Staten dat zo hebben bedacht, is het geld echter bedenkelijk snel gevonden.

Partijpolitiek is gif voor de democratie. Ze dient alleen zichzelf. Toch moet het niet zo moeilijk zijn er een einde aan te maken. Strafbaarstelling van ieder die zich eraan schuldig maakt, en geheime stemming van de Kamerleden bij alle besluiten zou al veel verschil maken. Dan ontstaat er wellicht een andere cultuur in de politiek, een die ons bovendien spaart voor gevaarlijke figuren als Fortuyn of, erger nog, Bush.

    • Nico van Velzen