`Paarse regering schuift alles voor zich uit'

De oppositie wint aanhang. Pim Fortuyn maakt furore als strijder tegen Paars. Kiezers blijken ontevreden, kabinetscrisis of niet. Wat maakt ze kwaad? In deel 3 van een serie: Sven Willemse (24), student Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

,,Een grote fout van de paarse regering is dat zij nooit terugkomt op gemaakte fouten, of, in het geval van Srebrenica, te laat. Die Srebrenica-ellende liep eigenlijk als een rode draad door de kabinetsperiode van Paars. Hoelang zijn ze nu bezig geweest om eindelijk tot dat rapport te komen? Toch zeker wel een jaar of vier. Het werd steeds weer vooruitgeschoven. Kenmerkend. De enige die geen gebrek aan daadkracht heeft is Kok. Hij was in dit geval degene die de knoop in z'n eentje doorhakte, hoewel Pronk en De Grave ook wel hun rol hadden.

,,Er is ellenlang gedebatteerd over dingen. Schiphol, de hogesnelheidslijn, knopen doorhakken lukte niet. De Betuwelijn is een van de beste voorbeelden: hoewel onderzoek heeft aangetoond dat de Betuwelijn helemaal niet noodzakelijk is, wordt het project niet stopgezet. Met de economie ging het wel goed, maar het geld dat er is wordt verkeerd gebruikt. In het ziekenhuis staan apparaten van een paar ton die driekwart van de tijd niet gebruikt worden.

,,Mijn moeder heeft multiple sclerose. Er kwam een keuringsarts bij haar thuis om te controleren of ze de WAO in kon. Die man zei tegen haar: `Mevrouw, u kunt nog best achter de lopende band staan. Werk genoeg, hoor'. Kijk, ik snap wel dat er veel gesjoemeld wordt met dit soort dingen, maar je moet mensen wel in hun waarde laten. Zoiets kán gewoon niet.

,,De SP is de enige echte linkse partij in Nederland. De PvdA is niet meer links, eerder rechts, en Rosenmöller heeft gas teruggenomen, want die wil ook wel eens regeren. Écht links betekent zorgen voor gelijkheid, geen verschil tussen arm en rijk. Schaf de eerste klas in de treinen af. Gelijke lonen: waarom zou een manager meer verdienen dan een vuilnisman?

,,Marijnissen spreekt duidelijke taal. Fortuyn ook, maar hij grijpt andere middelen aan om zijn doelen te bereiken. Discussies gaat hij niet aan. Inhoudelijk stelt hij weinig voor, hij kickt op macht. Toch kan ik me heel goed voorstellen dat mensen op Fortuyn stemmen, al zullen dat niet de meest intelligente mensen zijn. Hij durft dingen hardop te zeggen die andere mensen alleen in hun hoofd hebben zitten. Maar hij rukt die dingen wel meteen uit hun verband.

,,Politici moeten niet in vage bewoordingen praten over het financieringstekort, ze moeten praten over dingen die aanspreken. En het hoeft niet in Jip en Janneketaal, als het maar duidelijk is. Zo hebben politici het altijd over meer blauw op straat. Er hóeft helemaal niet meer politie op straat. Je moet gewoon een praatje gaan maken met je nieuwe buurman. Veiligheid begint met sociale controle.

,,Als Oudkerk het over `kutmarokkanen' heeft, heeft hij misschien ergens wel gelijk. Marokkanen passen zich minder goed aan dan verwacht. Maar dat betekent niet dat je ze in een opvoedingskamp moet zetten, je moet zorgen dat hun integratie beter verloopt. Het belangrijkste is tolerantie. Je kunt als ouder of als docent niet vroeg genoeg beginnen met het aanleren van normen en waarden aan de jeugd. Als mensen op straat asociaal bezig zijn, mag je daar best iets van zeggen.

,,Ik ben wel tolerant. Ik denk niet als ik op straat loop `daar heb je weer zo'n kutmarokkaan, hij zal wel weer rotzooi gaan trappen'. Het is echt een klote-gevoel als je tot een minderheid behoort en de meerderheid je veroordeelt.

,,Ik denk dat veel mensen toch VVD, PvdA of D66 gaan stemmen. Je weet het niet. Ik blijf in ieder geval bij de SP.''

De eerdere delen van deze serie verschenen op 20 en 24 april.

    • Laura Thissen