Onderschriftenwedstrijd

Op de foto van vorige week maakt Maxima kennis met de lokale bevolking in Ghana. Tientallen lezers zijn voor hun onderschrift geïnspireerd door de beroemde uitspraak van ontdekkingsreiziger Stanley die – op onderzoek in het hart van donker Afrika – zijn collega ontdekkingsreiziger tegenkomt en zegt: ,,Dr. Livingstone, I presume?'' Zeker tien lezer hadden letterlijk hetzelfde onderschrift: `Mr. Ghandi, I presume?'. En varianten daarop, zoals Bart Bakker uit Utrecht: `Frau Antje, I presume?'

In veel inzendingen wisselen Maxima en de Ghanees wetenswaardigheden over kleding en uiterlijk uit. `Armani of Gaultier?', is het onderschrift van Eline Overkleeft. Of: `Dat is dan afgesproken: u mijn tropenhelm en ik uw zonnebank!', van Frans Kerkhof uit Den Haag.

Twee inzenders zagen in de Ghanees een medicijnman: `U bent er dus van overtuigd dat het een jongetje wordt?' (Yolande Lamers uit Linschoten) en `Bedankt voor de aphrodisia, hij zal er blij mee zijn!' (Wilbert Sybesma).

Verfrissend was de inzending van C.H. Koudenburg uit Fijnaart: `He ouwe, jij ook hier?'

Veel verwijzingen ook naar de slavernij, waarbij de Ghanese man, prinses Maxima en prins Willem-Alexander afwisselend het (vermeende) ruilobject zijn. `Oke geen slaaf, even goeie vrienden' (J. Nihom uit Enschede), `Inderdaad, zo'n baan als prinses is pure slavernij' (Guus Peeters uit Almere) en `Verkocht! Geef hem in het begin maar niet te veel te drinken, want daar wordt ie dik van' (Charles de Vré uit Amsterdam). En Ben Groninger schrijft, in een poging de geschiedenis van Argentinië, de slaventijd en het kannibalisme in één onderschrift te vangen: `In een ketel soep? Dat moet ik mijn vader vertellen'.

Naar hem gaat de boekenbon.