Mstislav Rostropowitsj

,,Slava! Slava, Slava!'', roept het Russische volk, wanneer Boris in Moessorgski's opera Boris Godoenov tot tsaar wordt gekroond: ,,Glorie, hulde, heil!''

Slava is ook de koosnaam voor de Russische cellist en dirigent Mstislav Rostropowitsj, de tsaar van de Russische musici die door EMI wordt geëerd met een 75ste-verjaardagsbox van 4 cd's: Slava 75. Rostropowitsj is verbaasd dat de tijd zó snel gaat: ,,Ik voel me nog steeds veertig!'' Het glorievolle verleden is hem zeer nabij, al deze opnamen van Rostropowitsj als cellist én dirigent zijn van na zijn veertigste. Historisch is Beethovens Triple concert, met een zeer roerend Largo. Rostropowitsj, violist David Oistrakh en pianist Svjatoslav Richter worden begeleid door de Berliner Philharmoniker onder leiding van Herbert von Karajan: een all time- all star-cast. Drie van de vier zijn inmiddels overleden, Slava leeft. Verder: prachtopnamen van Bach, Haydn, Dvorák, Glinka, Borodin en Sjostakovitsj.

Slava 75 Mstislav Rostropowitsj EMI 5 67807 2