Moeder is een ster

Nu zangeres Anouk een zoon heeft, zal de kleur van haar haar wel weer veranderen, vermoedt Paul Steenhuis. Hoe sexy is zwanger?

Anouk, Nederlands populairste popzangeres, is vorige week bevallen van een zoon. Dat was een paar weken eerder dan verwacht, vertelde de zus van Anouk en haar zaakwaarneemster, Mascha Teeuwe aan het Rotterdams Dagblad, maar moeder en kind maken het goed. De naam van het kind willen de zangeres en haar vriend, zanger van de Rotterdamse rap- en reggaeband Postmen The Anonymous Mis (Raymond Stotijn) niet bekend maken. De zaakwaarneemster: ,,Dat is een stukje van het privéleven van Anouk en haar vriend.''

Wel benadrukte Teeuwe dat dit niet het einde van Anouks zangcarrière betekent: aan het eind van dit jaar wordt een nieuwe cd verwacht. Moederschap en carrière staan elkaar niet in de weg. Dat betekent dat de gouden tand wellicht terugkeert. Want begin dit jaar, toen Anouk op het Noorderslagfestival in Groningen de Popprijs ontving, verscheen ze in een lange jas, spijkerbroek en een zwart T-shirt over haar zwangere buik op het podium. Haar haar was bruingeverfd en ze had haar gouden siervoortanden niet in. Ze was ingetogen zwanger, want, zei ze in deze krant: ,,Dat gele haar en die blinkende tanden passen niet bij een dikke buik.''

Glitter en glamour gaan moeilijk samen met een dikke buik, dat vinden meer moeders die ster zijn. Popster Madonna omschreef zichzelf bij haar eerste zwangerschap als `een gestrande walvis' – a beached whale. En de Britse filmster Liz Hurley, deze maand bevallen van een zoontje, liet in een interview nadrukkelijk weten dat ze met haar zwangere buik `in volle glorie' absoluut niet op de foto wilde. Toch zijn er andere sterren-moeders die zichzelf nadrukkelijk als zwanger én sexy presenteren. Het belangrijkste voorbeeld is filmster Demi Moore, die zich, acht maanden zwanger, naakt door Annie Leibowitz liet portretteren voor het omslag van het blad Vanity Fair. Dat was een uitdagende stap, omdat algemeen een zwangere vrouw niet als sexy wordt gezien, schrijft de Amerikaanse Leanne Bell in haar filosofische columns op internet over vrouwen, relaties en seks. Dat is volgens Bell het gevolg van de joods-christelijke traditie, waarin het lichaam van de zwangere vrouw als onrein wordt gezien. In heidense tijden was dat wel anders, stelt ze, onder verwijzing naar de `zwangere' vruchtbaarheidsbeeldjes die aanbeden werden. ,,In de alledaagse praktijk zijn zwangerschap en geboorte niet sexy, maar in essentie wel. Want de essentie van zwangerschap is seks,''aldus Leanne Bell op www.andtheylivedhappilyafter.com. Bell is ook verbonden aan vrouwvriendelijke artistiek-filosofische site over de schoonheid van het naakte vrouwelijk lichaam, www.bodyinmind.com