Melkerts karakter

Nu de verkiezingscampagne op stoom begint te komen, is ook de fase van de persoonlijke aanvallen begonnen. De man die het vooral moet ontgelden, is PvdA-lijsttrekker Ad Melkert.

In een vraaggesprek met het Algemeen Nederlands Persbureau stelde CDA-lijsttrekker Balkenende gisteren de `karakterkwestie' aan de orde.

Balkenende zegt in het interview zich vooral te ergeren over de denigrerende opmerkingen van Melkert in zijn richting, zoals `onbeholpen', `hypocriet' en `stuitend'. Het verwijt van Melkert dat hij te weinig ervaring zou hebben, vindt Balkenende getuigen van `minachting'. ,,Dat is geen zakelijke discussie meer.''

Balkenende zegt te begrijpen dat er bij de PvdA ,,een zenuwachtige sfeer heerst'' nu het niet goed gaat met de partij, maar noemt dat geen reden om op de man te spelen. ,,Ik respecteer Melkert om zijn dossierkennis, maar ik plaats vraagtekens bij zijn leiderschap'', aldus Balkenende.

Toen Melkert eerder deze week bij de Ikon-televisie werd geconfronteerd met de wijze waarop hij zijn collega Balkenende benaderde, antwoordde hij dat deze tegen een beetje scherp debat moest kunnen. In deze `interactieve' televisie-uitzending hadden de kijkers een vernietigend oordeel over Melkert. 86 procent hem `geen geloofwaardig politicus'. Melkert: ,,Ik moet er verder mee leven. Ik stap echt niet uit het leven om deze reden.''