Mary Gauthier

Twee jaar geleden is het alweer dat Drag Queens and Limousines hier uitkwam. Met verhalen over misbruik – van drank, van kinderen, van het leven zelf: een steen in de vijver van Americana en alt.country. Toen ze 13 maanden geleden optrad in Vredenburg hing het publiek terecht aan haar lippen. Toch leek daar dat haar muziek in de intimiteit van de huiskamer beter tot haar recht kwam dan in een zaal. Daar was haar muziek opeens amusement, vermaak om een zaal tevreden te stellen.

Filth & Fire is een betere plaat dan z'n voorganger omdat Mary Gauthier haar demonen hier niet altijd expliciet benoemt en ze zo op een meer indirecte manier bestrijdt. Haar teksten hebben nu een extra laag, zonder dat ze aan impact hebben ingeleverd. In the darkness it finds me/the terrible fire, zo begint het openingsnummer: verslag van een nachtmerrie. Maar ze zingt het niet angstig maar loom, en een beetje boos. De demonen van de nacht maken in het daglicht kennelijk geen indruk meer. Zo ontworstelt ze zich aan een slachtofferschap, wat de plaat een positieve lading geeft en de luisteraar een stuk minder beklemd achterlaat dan voorheen.

Dat is voor een groot deel ook de verdienste van multi-instrumentalist en studioveteraan Gurf Morlix, die de meeste instrumenten bespeelt en de plaat produceerde. Hij zorgt, samen met onder anderen ex-Small Faces organist Ian MacLagan, voor subtiele bluesrock, nouveau southern rock (Sugar Cane) en een enkele countrydeun (After You're Gone), waarin de zangeres laat horen hoe goed ze kan fraseren. Zoals in het liefdeslied Long Way To Fall, waar ze heel mooi haar adem doseert.

Het is qua teksten gelukkig niet alles ellende. Aanstekelijk zijn de haast surrealistische terugblik op het daklozenleven Christmas In Paradise en het aan de Stones in hun hoogtijdagen herinnerende Camelot Motel, een ode aan de zelfkant. Van de inktzwarte herinneringen in Merry Go Round tot de post-coïtale gelatenheid van The Sun Fades The Color Of Everything: Mary Gauthier schaart zich met deze plaat definitief onder de grootsten van de singer/songwriters.

Mary Gauthier: Filth & Fire Munich Records MRCD226